Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Ant stalo – ekologiška mėsa

Autorius: Giedrė VILKYTĖ
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

2007 metais Europos Sąjungos (ES) atlikti vartotojų tyrimai atskleidė, kad 52 proc. europiečių pirkdami mėsą negalvoja apie gyvūnų gerovę. Tarp Lietuvos piliečių šis rodiklis siekė 65 proc. Tačiau šiandien situacija yra kitokia – „Ekoagros“ šių metų pradžioje paskelbti ekologiškų produktų įmonių duomenys liudija augančią ekologiškų produktų paklausą – 2018 metais užregistruotos 286 tokios įmonės.

Visgi ar tai reiškia, kad lietuviai žino, kas yra ekologiška mėsa ir, svarbiausia, kodėl būtent ją verta rinktis?

Vartojimo tendencijos svetur...

Nespėjo praeiti nė dešimtmetis, kai pasaulinės rinkos tyrimų bendrovė „Euromonitor International“ pradėjo fiksuoti pakitusią vartotojų elgseną. Sveikatai naudingų, organinėmis savybėmis pasižyminčių maisto produktų ir gėrimų rinka jau 2016 metais išaugo 6,8 proc. Ypač pradėta domėtis tais produktais, kurie nekeltų alergijos.

Tyrimų bendrovės specialistai taip pat išsiaiškino, kad kaip niekada anksčiau europiečiai pradėjo skaityti produktų etiketes, ieškoti natūralių ingredientų ir apskritai maisto, kurį įsigijus neliktų kaltės jausmo. Prie pastarosios tendencijos galima drąsiai priskirti ir ekologiškos mėsos pasirinkimą.

Tuo abejoti neleidžia tos pačios tyrimų agentūros atliktas tyrimas. 2017 metais paviešinti duomenys atskleidė, kad viena didžiausių ekologiškos mėsos rinkų – Didžioji Britanija. Lyginant su 2012 metais, būtent sveikesnės, organiškos mėsos pasirinkimas tarp vartotojų išaugo 17 proc. Antra didžiausia ekologiškos mėsos rinka Europoje – Prancūzija. Po to sekė Vokietija. 

...ir Lietuvoje

Įvairūs šaltiniai byloja, kad mėsos suvartojimas auga ir Lietuvoje. Bet ar tarp šios tendencijos galima fiksuoti ir ekologiškos mėsos pardavimų didėjimą, kitas klausimas. Ekologinį ūkį turinti ir ekologiškos mėsos gaminiais prekiaujanti Audronė Žilienė teigia, kad turi nuolatinių klientų ratą, kuris pernelyg nesiplečia. Netgi, lyginant su ankstesniais metais, moteris ryškių pokyčių išskirti negali. Greičiausiai tuo stebėtis nereikėtų.

A. Žilienė pažymi, kad ekologiška mėsa išties šiek tiek brangesnė. Pagal sąnaudas ir įdėtą darbą, jos kaina turėtų būti ir dar didesnė. Bet jos kėlimas galėtų grėsti klientų sumažėjimu. Jau ir dabar, pasak ūkininkės, lietuviai gyvena tokiomis sąlygomis, jog tikrai ne visi išgali įsigyti kokybišką, sveiką ir ekologišką mėsą. Šiuo atveju reikėtų pridėti ir tikrai ekologišką. Mat, kaip teigia A. Žilienė, tikėti visais, kurie turgeliuose apsiskelbia, prekiaujantys ekologiškais gaminiais, nereikėtų. Ji pataria ne tik domėtis perkama mėsa, kaip ji auginama, iš kur atkeliauja, bet ir tiesiog paprašyti ekologiškumą įrodančių sertifikatų. Tik jie gali užtikrinti, kad į namus nešama sveika, ekologiška mėsa.  

Nauda sveikatai

Būtent sveikata yra svarbiausias veiksnys, kuris turėtų skatinti rinktis ekologišką mėsą. Tą liudija ir A. Žilienė. Nors ūkininkė pabrėžia, kad kiekvienas turi teisę rinktis, kur mėsą pirkti – parduotuvėje ar iš ekologinių ūkių. Pastarąjį variantą, be abejo, renkasi tie, kurie galvoja, ką deda į burną.

Vis dėlto dietistė Živilė Dumbraitė teigia, kad tarp ekologiškos mėsos ir sveikos mėsos lygybės ženklą dėti galima ne visuomet. „Ekologiška mėsa vienareikšmiškai yra sveika mėsa, nes ją užauginti keliami itin aukšti kokybės reikalavimai. Be to, tokią mėsą auginant nenaudojami įvairūs antibiotikai bei kiti žmogaus sveikatai nepalankūs faktoriai. Tačiau nereiktų painioti sveikos mėsos su sveikatai palankia mėsa. Kadangi mūsų mityboje netrūksta sočiųjų riebalų, patartina rinktis liesą mėsą arba paukštieną. Taip pat rekomenduotina vengti rūkytų ir stipriai perdirbtų mėsos gaminių“, – nurodo specialistė.

Nemažai abejonių daugeliui kelia ir tai, kuo skiriasi ekologiška ir neekologiška mėsa maistine verte. Dietistė atskleidžia, kad skirtumas tikrai nėra didelis. Bet jis atsiranda vertinant kokybę. „Ekologiškoje mėsoje nėra kenksmingų medžiagų, ji dažniausiai auginama tvaresniu būdu. Kadangi gyvuliai šeriami ir geresniu maistu, tad ir naudingų vitaminų bei mineralų ekologiškoje mėsoje yra iš tiesų daugiau“, – sako Ž. Dumbraitė.

Facebook komentarai

T Hegvita agro