Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Augintojai nerimauja dėl cukrinių runkelių ir kukurūzų būklės

Autorius: Vytautas LIAKAS, VDU Žemės ūkio akademijos docentas
Stresų augintojams būtų mažiau, jei ne pasėliuose pasirodžiusios kultūrinių augalų palydovės – piktžolės.
Stresų augintojams būtų mažiau, jei ne pasėliuose pasirodžiusios kultūrinių augalų palydovės – piktžolės.
Printer Friendly, PDF & Email

Didesnėje Lietuvos dalyje pasėliai atrodo puikiai (ypač žiemkenčių), tačiau augalams teko išgyventi pakankamai sunkų pavasarį, žemos orų temperatūros trikdė juose vykstančius fiziologinius procesus. Atšilus orams ir kai kuriuose rajonuose iškritus didesniam ar mažesniam kritulių kiekiui, augalų augimas normalizavosi, žinoma, patirtų stresų pasekmės gali išryškėti netikėtai.

Šiuo metu daugiausiai streso patiria cukrinių runkelių ir kukurūzų augintojai. Stresų augintojams būtų mažiau, jei ne pasėliuose pasirodžiusios kultūrinių augalų palydovės – piktžolės. Pastarosios stengiasi iš kultūrinių augalų atsikovoti teritoriją, konkuruoja dėl maisto medžiagų, šviesos, vandens ir t.t.

Augintojus spaudžia laikas ir jie naudoja herbicidus. Tačiau be didelės naudos jie net palankiomis sąlygomis gali turėti paslėptą neigiamą poveikį kultūriniams augalams.

Neigiamas poveikis ypač išryškėja nepalankiomis kultūrinių augalų augimui sąlygomis ir nesilaikant naudojimo rekomendacijų. Tenka matyti ne vieną pasėlį, nukentėjusį dėl likutinio herbicidų poveikio.

Paskaičiuota, kad dėl netinkamo herbicidų naudojimo galima prarasti vidutiniškai apie 20 proc. derliaus, o grubiai pažeidus rekomendacijas, pasėlį galima sunaikinti 100 proc.

Kodėl augalai patiria stresą? Išpurškus herbicidus, jie pradeda migruoti augalų audiniuose, prasiskverbia į ląstelių struktūras, provokuoja tam tikrų junginių atsiradimą. Trumpai galima pasakyti, kad susidarę junginiai inicijuoja oksidacinius procesus, pažeidžiamos ląstelių struktūros, atsiranda „oksidacinis stresas“, augaluose prasideda perteklinio etileno sintezė ir galiausiai pažeidžiama fiziologinių procesų seka. Palankiomis sąlygomis ir laikantis rekomendacijų, šis stresas gali praeiti praktiškai nepastebėtas arba derliaus nuostoliai bus minimalūs, lyginant su nuostoliais, palikus piktžoles, tačiau poveikiui užsitęsus arba veikiant nepalankiems išoriniams veiksniams (šiuo atveju žemos orų temperatūros) neigiamas paslėpto streso poveikis gali būti pastebimas.

Ieškant atsakymo, kodėl stresas pastebimas cukriniuose runkeliuose, reikėtų peržiūrėti tyrimų su cukriniais runkeliais ataskaitas. Mokslininkai teigia, kad išpurškus herbicidus vyraujant 6 – 2˚C, augalai vystėsi normaliai ir nesiskyrė nuo augalų, kur nebuvo naudoti herbicidai. Žemesnės orų temperatūros bandymuose didino augalų jautrumą herbicidams, dėl 4 valandas užsitęsusių - 2˚C šalnų vidutiniškai žuvo 37 proc. augalų, kontrolėje išliko visi augalai. Dvi valandas užsitęsus – 6˚C šalčiui, žuvo visi augalai, o kontrolėje išliko 20 proc. augalų. Konsultantai nuolat primena augintojams, kad nerekomenduojama naudoti herbicidų prieš numatomas šalnas arba po šalnų, augalai pirmiausiai turi adaptuotis.

Šiuolaikinių herbicidų poveikis kultūriniams augalams švelnus ir neigiamo poveikio cukrinių runkelių daigams, vyraujant teigiamoms temperatūroms, nenustatyta. Tačiau išpurškus herbicidus praėjus 4 valandoms po 0˚C naktinės šalnos, pasėlio tankumas pakito, žuvo vidutiniškai 7 proc. augalų. Praėjus daugiau laiko (32 valandoms) po šalnos, augalai adaptavosi ir neigiamo herbicido poveikio nenustatyta. Purškiant herbicidus praėjus 4 valandoms po -2˚C šalnos, žuvo vidutiniškai 35 proc. augalų, išpurškus herbicidus praėjus 16 valandų po šalnos – žuvo 28 proc. augalų, o purškiant po 64 valandų, žuvo 2 proc. augalų. Žemos ir ilgai užtrunkančios žemos orų temperatūros apsunkina cukrinių runkelių augintojų darbą organizuojant augalų apsaugą. Apibendrinus mokslinių tyrimų rezultatus ir augintojų patirtį, galima teigti, kad aplinkos veiksniai gali vieni kitus sustiprinti ir turėti įtakos cukrinių runkelių pasėlio tankumui.

Vyraujant teigiamoms temperatūroms, nereikia laukti prieš naudojant herbicidus.  Apie keturias valandas vyraujant 0˚C šalnoms, reikia leisti augalams adaptuotis ne mažiau 16 valandų, tiek laiko pakanka pasėlio tankumo išsaugojimui. -2˚C šalnos, užtrunkančios 4 valandas, įpareigoja augintojus palaukti 64 valandas ir tuomet purkšti herbicidus. Per tiek laiko augalai adaptuosis ir praktiškai nebus nuostolių dėl bendro neigiamos oro temperatūros ir chemijos sąveikos streso.

Žinoma, bus sakančių, o ką daryti? Piktžolės auga. Tuomet reikėtų atlikti derliaus nuostolių struktūros analizę ir įvertinti, dėl kurių technologinių sprendinių patiriami mažiausi nuostoliai. Gal reikėtų neskubėti ankstinti sėjos, nes tuomet runkeliai auga silpnai, o piktžolės vystosi normaliai, herbicidus tenka naudoti labai nepalankiomis sąlygomis, gal geriau palaukti optimalios dirvožemio temperatūros ir sėti tada, stipresni augalai lengviau pakenčia stresus. Pastebėjome, kad naudojant inovatyvias cukrinių runkelių auginimo technologijas, vyraujant žemoms temperatūroms, augalai taip pat stresuoja.

Šiuo metu labai svarbu cukrinių runkelių augintojų patirtį perimti kukurūzų augintojams. Augalai „pavargę“ nuo žemų temperatūrų ir nederėtų skubėti jų purkšti herbicidais, reikia leisti augalams adaptuotis arba panaudoti priemones, atstatančias fiziologinius procesus augaluose. Reikia pasirinkti tinkamiausią herbicidų naudojimo laiką, vadovautis intuicija ir nepasikliauti pasakymu „naudokit, nieko neatsitiks“, o jei jau augalai stresavo, reikia pasirinkti tinkamą „probiotiką“, kitaip sakant, antistresinį poveikį turintį preparatą, gebantį atkurti augaluose fiziologinius procesus. Nepalankiomis sąlygomis naudojant herbicidus, visuomet reikia prisiminti, kad jie naikina ne tik piktžoles, bet turi tam tikrą šalutinį poveikį ir kultūriniams augalams, tai – kaina, kurią ūkininkai sumoka už švarius laukus. Tačiau tinkamai panaudojus herbicidus, galima išvengti „aukų“. Reikia tik tinkamai naudoti herbicidus, atsižvelgti į augalų būklę, vyraujančias meteorologines sąlygas, dirvožemio savybes ir reikalui esant pasirinkti tinkamą „probiotiką“.        

Facebook komentarai