Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Avininkystė: kokia ėrienos supirkimo kaina leistų išgyventi, o kokia – suklestėti

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Avienos gamybos verslas Lietuvoje margas it genys: vieni augintojai džiaugiasi šiuo metu ūgtelėjusia ėrienos supirkimo kaina ir jau skaičiuoja pelną, kiti verkšlena, kad šios mėsos nėra kur dėti ir jos kaina nepadengia auginimo išlaidų, treti, dažniausiai smulkūs avių augintojai, siūlo pusvelčiui įsigyti jų augintinių, dar kiti kalba apie augančias avienos valgytojų gretas...

„Agroeta“ pasiteiravo Lietuvos avių augintojų asociacijos pirmininkės Gintarės Kisielienės nuomonės, kokia gi ėriukų supirkimo kaina leistų jų augintojams užsidirbti.

„Viskas yra labai individualu ir vienu žodžiu čia atsakyti nepavyks“, – kalbėjo G.Kisielienė.

Pasak asociacijos vadovės, labai daug kas priklauso nuo to, kokiu – intensyviu ar ekstensyviu – būdu auginamos avys.

Pirmieji daugiau išleidžia pašarams, bet turi greitesnį rezultatą, antrieji – užtrunka ilgiau, bet jų sąnaudos gerokai mažesnės. „Bendrai kalbant, kai už kilogramą gyvojo ėriuko svorio yra mokama per 2 eurus, augintojams tai yra gera kaina“, – sakė G. Kisielienė. 

Žinant, kad ėriuko skerdienos išeiga yra apie 50 proc., išeitų, kad augintojai ėrieną į rinką tiekia po 4 eurus už kilogramą, tačiau ar kas matė tokią kainą prekyvietėje ar parduotuvėje?

Prekybos vietose ėrienos kaina yra kelis kartus didesnė, dažnai net siekianti 25-30 eurų už kg kokybiškos mėsos. Tai, pasak G. Kisielienės, atstumia pirkėją, todėl ėriena pas mus nėra populiari ir šitą problemą būtina spręsti iš esmės.

Vakaruose populiaru ėrieną pirkti tiesiai iš gamintojo, tačiau pas mus tai retesnis reiškinys. Lietuvos gyventojai, sekdami vakariečių pavyzdžiu, jau pradėjo pirkti medų tiesiogiai iš bitininkų, tad gal ir šią tradiciją perims mūsų tautiečiai. Čia laimėtų abi pusės: avių augintojai būtų patenkinti gavę 5 eurus už kilogramą skerdienos, o valgytojai – įsigiję daug pigesnės kokybiškos mėsos.

Čia būtų galima pasakyti, kad vartotojai turėtų dažniau panaršyti internete, nes ten gausu aveles parduodančiųjų skelbimų. Vieniems avininkystė atsibodo, kitiems kažkas kitą „nepaėjo“ ir žmonės siūlo įsigyti jų augintinius pusvelčiui.  Štai neseniai Bronė rašė: „parduodu suaugusią avį ir prakutusį ėriuką už 130 eurų“, Diana siūlo avinukų po 30 eurų ir dar daug panašių skelbimų.

Iš kitos pusės, avių augintojai šiuo metu po truputi pradeda atsigauti, nes rinkoje pakilo ėrienos supirkimo kaina. Pasak, kooperatyvo „Avininkas“ direktoriaus Vytauto Dzingulevičiaus, šiuo metu už kokybiškus ėriukus jų kooperatyve yra mokama per 2 eurus už kg, kai praėjusias metais supirkimo kaina buvo tik 1,6 euro/kg.

„Kainos augimą lėmė Lietuvoje auginamų avių skaičiaus mažėjimas, kuris trunka jau trejus metus, ir išaugęs vartojimas“, – „Agroetai“ sakė V.Dzingulevičius. Pasak direktoriaus, kooperatyvas visus supirktus ėriukus realizuoja per Lietuvos restoranus, kavines, nemažai jų skerdienos parduoda prekyvietėse bei turguose.

Apie augantį ėrienos vartojimą kalbėjo ir bendrovės „Bio Leua“ vadovas Nikolajus Dubnikovas, kuris neseniai įgyvendino projektą „Rūpus miltai“.

„Bendrovės įkurtoje vertingo maisto parduotuvėje su kiekviena diena didėja ėrienos paklausa, o tai geras ženklas, rodantis, kad žmonės vis dažniau renkasi sveikus ir vertingus produktus“, – sakė N. Dubnikovas. Pašnekovas taip pat užtikrino, jog kol kas nejaučia jokių kainos svyravimų, nes turi ilgalaikius susitarimus su patikimu ėrienos gamintoju.

Facebook komentarai