Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Burokėlių augintojai utilizuos šimtus tonų daržovių, dalina ir dykai

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Šalies prekybos tinkluose bei turgavietėse nukritus agurkų, svogūnų laiškų, krapų kainoms, gyventojai vis dažniau pietums ar vakarienei gamina tradicinius lietuviškus šaltibarščius. Palyginti pigaus ir lengvo patiekalo pagrindiniu ingredientu pagrįstai yra laikomi burokėliai, todėl šiuo metu prekyba jais, ypač marinuotais, yra stipriai suaktyvėjusi.

Pasak „Maxima“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorės Ernestos Dapkienės, per 5 šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, nežymiai sumažėjo sveriamų šviežių burokėlių pardavimai. Jos nuomone, šį pokytį galėjo nulemti patogumo veiksnys – klientai esą renkasi jau virtus ar marinuotus burokėlius. Pastarųjų burokėlių pardavimai labiausiai reaguoja į orą už lango.

„Atšilus orams, stebime augančius pardavimus, nes prasideda šaltibarščių sezonas ir galime pasidžiaugti, kad gamintojai prisitaiko prie pirkėjų poreikių, pasiūlydami prekes, atspindinčias kintančius žmonių įpročius“, – „Agroetai“ sakė E. Dapkienė.

Tačiau neprastą derlių praėjusiais metais užauginę stambieji Lietuvos daržininkai gyvena skirtingomis nuotaikomis.

Jurbarko rajone daržininkystę plėtojantis Giedrius Greičius sakė, kad ūkio saugyklose yra likęs didelis kiekis burokėlių.

„Jie visi buvo užsakyti, taip sakant „kontraktuoti“, bet dėl pandemijos sustojus valgyklų, restoranų veiklai, perdirbėjams sumažinus darbų apimtis, daug burokėlių liko saugyklose“, – teigė ūkininkas.

Pašnekovas sakė, kad dabar burokėlių rinkos suaktyvėjimo nejaučia, bet tikina, kad kiekviena nupirkta produkcijos tona lengvina situaciją. „Oras šyla ir dėl to daržovių būklė su kiekviena diena prastėja“, – nelinksmai pasakojo G. Greičius, prasitardamas, kad produkcijos paruošimas prekybai bei transportas „suvalgo“ beveik viską, ką šiandien yra pasiruošę sumokėti pirkėjai.

Daržininko skaičiavimais, liepos 1 d. teks utilizuoti apie 500 tonų burokėlių, ūkyje užaugintų  pagal GLOBAL G.A.P (gerosios ūkininkavimo praktikos) bei nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės (NKP) sistemas.

Nelinksmas buvo ir Širvintų rajone burokėlius auginantis Rimantas Darvydas. Jis teigė, kad ūkio saugyklose dar yra apie 700 tonų burokėlių, kurie, greičiausiai, bus utilizuoti.

„Produkciją parduodu per kooperatyvą „Suvalkijos daržovės“, bet dėl karantino viskas sustojo“, – kalbėjo žemdirbys.

Jo teigimu, perdirbėjai nupirko tiek, kiek galėjo, o visa kita – liko. Paklaustas, ar šiomis dienomis šaltibarščių valgytojai gali kiek pataisyti situaciją, daržininkas tuo labai abejoja.

„Burokėlių pirkėjų aktyvumo nejaučiu, gal tai jaučia perdirbėjai, o jei kas nori kibiro ar maišo šių daržovių, tai atiduodu už dyką“, – sakė pažangaus ūkio šeimininkas.

Kiek linksmesnis buvo Šiaulių rajone ūkininkaujantis Eligijus Bauža. Gal todėl, kad per 30 ha plote  daržoves auginantis ūkininkas negalėjo „pasigirti“ šimtais tonų saugyklose likusių burokėlių, o galbūt ir dėl to, kad šiomis dienomis pajuto padidėjusią šaltibarščiams reikalingų ingredientų paklausą. „Prekyba burokėliais šiomis savaitėmis suaktyvėjo, o tai tikrai mažina šios daržovės auginimo nuostolius“, – sakė ne tik burokėlius, bet ir bulves auginantis daržininkas.

Facebook komentarai