Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Daržo gėrybės iš Dzūkijos tą pačią dieną pasiekia valgytojus ir Palangoje, ir Druskininkuose

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
 Gamtinio ūkio šeimininkė V. Tulabaitė. Autorės nuotr.
Gamtinio ūkio šeimininkė V. Tulabaitė. Autorės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

„Kai daržovių yra, tai ir užsisakinėja. O jų vis gausėja“,– sako Vaida Tulabaitė „Vilkės ūkio“ šeimininkė iš Babrauninkų kaimo, Lazdijų rajone. Iki Kalėdų viską, sakosi, „išparceliuojanti“ ir tuomet jau turinti atostogų mėnesiuką.

„Krepšelius komplektuoju aš pati“,– sako ūkininkė. Tokie šviežių natūraliai auginamų daržovių, vaisių ir uogų rinkiniai – jau penktą sezoną formuojami.

 Ūkininkė pasakoja, kad šią savaitę krepšeliuose valgytojai surado kopūstų, kaliaropių, ropelių, svogūnų laiškų, salotų, petražolių, krapų, lapinių burokėlių, rautų burokėlių lambukams, agurkų, žirnių.

„Kitą savaitę cukinijos prasidės, tai po vieną kitą įdėsime, paskui rasis bulvių, pomidorų, aguročių, patisonų“,– pasakoja ji.

O egzotinių daržovių? „Aš nežinau, kas Lietuvoje jau gali būti vadinama egzotika? Baklažanų yra, portulakų irgi. Kai sėklas daržininkai pradėjo užsisakyti internetu, dingo toks dalykas kaip egzotika“,– kalba V. Tulabaitė.

Žmonės noriai užsisako krepšelius iš Dzūkijos. „Mano ūkis ne ekologiškas, jis – gamtiškas. Tai reiškia, kad čia nenaudojama jokių chemikalų“,– teigia moteris.

„Daržus dengiame nupjauta žole, šienu, šiaudais. Dar dirvą praturtiname pelenais. Tokiu būdu apsieiname be trąšų, be mėšlo, be jokių chemikalų. Augalai auga stipresni, daržai tampa pakantesni sausroms. Viskas tik iš gamtos. Taip užauga vertingas derlius“,– dėsto gamtinės žemdirbystės šalininkė. 

Tokio maisto mūsų rinkoje – labai trūksta ir, anot Vaidos, tai, ką ji daro, tik lašas jūroje. Jos ūkis – 10 hektarų, iš kurių daržovių – tik hektaras.

Kas gi tie sveiko maisto valgytojai? „Įvairaus amžiaus žmonės, kuriems svarbu, ką deda į burną. Galiu drąsiai pasakyti: gero, neužteršto maisto Lietuvoje mažai“,– paprastai aiškina Vaida tikindama, kad visoje Lietuvoje tokių ūkių kaip jos gali ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti.

Tą pačią dieną nuo šešių ryto suruoštos daržovės pasiekia klientus ir Palangoje, ir Druskininkuose.

Krepšeliai keliauja į Kauną, pasiekia Vilnių, Klaipėdą. „Ir skonis, ir kvapas, ir kokybė tiesiai iš daržo į namus“,– teigia ūkininkė tikindama, kad tinkamai supakuoti, kelias dienas nenuvysta net žolynėliai.

Didelė bėda, pasak moters, kad kaime žmonės tingi dirbti. Anot jos, kur pažiūrėsi, ten pinigai voliojasi, tik reikia noro dirbti.

 „Darbo pilna“,– tikina ji. Pasakoja, kai talką renkanti ir išgirstanti, kad mažai mokėsiu, ji  atsikerta. „Sėdėkit prie televizoriaus už nulį, jei taip geriau“,– tiesiai šviesiai išpoškina ji. Anot jos, kaime žmones iš kelio pašalpos išvedė.

Facebook komentarai