Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Ekologinį uogų, vaisių ir smidrų ūkį puoselėjančiai G. Sakalauskienei svarbiausia – kokybė

Autorius: BNS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Nors iš pirmo žvilgsnio žaliuojantys laukai ir sirpstantys uogų medžiai, besidriekiantys tolimus hektarus aplink didžiulę sodybą, gali skambėti kaip ramybės kupina idilė, septyniolika metų ekologinį ūkį Ukmergės rajone, Žalgirių kaime puoselėjanti Genovaitė Sakalauskienė šypsosi – ramybės ir poilsio ūkyje būna labai mažai.

Ūkininkavimo realybė jai labiau primena nuo penktos valandos ryto dūzgiantį avilį, kuriame darbai ir rūpesčiai dingsta tik kelioms valandoms – jau visai sutemus.

Ūkininkavimas žavėjo nuo jaunystės

Žemės ūkio akademijoje agronomijos mokslus baigusią Genovaitę ūkininkavimas žavėjo nuo mokyklos laikų, tad prieš dvidešimt metų netikėtai atsiradus galimybei įsigyti sodybą Ukmergės pašonėje, nedvejodama ja pasinaudojo ir tik atsikrausčiusi su šeima pasodino pirmąsias uogų lysves.

Per dvidešimt metų ekologinis ūkis pasikeitė neatpažįstamai – aplink sodybą iki horizonto žaliuoja užauginti vaiskrūmiai, vaisius sirpina keli hektarai vaismedžių, vagose žaliuoja daržovės, o kur dar Genovaitės pasididžiavimas – prieš devynerius metus pradėti auginti žalieji smidrai.

„Su kiekvienais metais ūkis keičiasi ir „bręsta“, tačiau pagrindinė šaka išlieka ta pati – uogininkystė, sodininkystė. Auginame juoduosius ir raudonuosius serbentus, avietes, braškes, gervuoges, šilauoges, svarainius, putinus, šermukšnius ir kitus retesnius uoginius augalus, turime nedidelį sodą“, – vardija dvidešimt hektarų užimančio ūkio šeimininkė.

Užaugintą produkciją Sakalauskų ūkis perdirba čia pat veikiančioje vaisių-uogų daržovių perdirbimo ūkio gamyklėlėje, kurioje pagaminta produkcija pasiekia visus didžiuosius Lietuvos miestus.

 Ir vaistas – ir maistas

Visas Genovaitės ūkis yra sertifikuotas ir pripažintas ekologiniu. Tai reiškia, kad produkcija nėra užteršta jokiais pesticidais, o vienkiemis, kuriame sirpsta visa produkcija, nutolęs nuo intensyvių kelių, užteršto oro bei triukšmo.

Nors pradžioje Genovaitė prekiavo tik šviežia produkcija, kasmetinis uogų perteklius paskatino galvoti apie kitus uogų ir vaisių apdorojimo būdus. Taip prieš dešimtmetį, pagaminusi keletą tradicinį uogienių, kurios labai patiko pirkėjams, ūkininkė nusprendė praplėsti savo produkciją, kurią šiandien sudaro daugiau kaip 30 įvairių rūšių uogienių, džemų, tyrių, sulčių, sirupų, džiovinti produktų ir net traškučių.

Smidrus pradėjo auginti viena pirmųjų

Sakalauskus daug kas žino ne tik kaip uogų ir vaisių, bet ir kaip žaliųjų smidrų augintojus. Prieš devynerius metus atsivežusi keletą jų daigų iš užsienio šiemet Genovaitė džiaugiasi hektaru šių žaliuojančių daržovių, kurių populiarumas Lietuvoje kasmet tik auga, kaip ir nuimamas derlius.

Facebook komentarai