Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Galimai nesaugių kiaulienos produktu ar iš jų pagamintų gaminių rinkoje nėra, skelbia VMVT

Autorius: Agroeta
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, reaguodami į praėjusios savaitės pabaigoje gautą UAB „Maxima LT“ pranešimą apie įtarimus, kad į rinką galėjo būti pateikta galimai nesaugi mėsa, šį savaitgalį atliko patikrinimus UAB „Maxima LT“ prekybos tinklui priklausančiose mėsos išpjaustymo ir pusgaminių gamybos patalpose, logistikos sandėlyje ir UAB „Biovela-Utenos mėsa“ mėsos perdirbimo įmonėje. Patikrinimų metu visuose etapuose vertintas produkcijos atsekamumas, gamybos higiena, laboratoriniams tyrimams atrinkta apie 150 mėginių nuo gamybos paviršių, mėsos skerdenų, prieskonių, pusgaminių ir kt.

Atlikę patikrinimus UAB „Maxima LT“ mėsinėse, VMVT inspektoriai konstatavo, kad informaciją apie galimą produktų mikrobiologinę taršą, t. y. pirmąjį iš trijų laboratorinių tyrimų protokolą, įmonė gavo praėjusios savaitės pradžioje, tačiau savikontrolės priemonių ėmėsi ir atsakingai institucijai privalomą informaciją pateikė tik po kelių dienų, kai įtariamos žaliavos tinkamumo terminai jau buvo pasibaigę.  Patikrinimo metu taip pat konstatuota, kad įmonėje taikoma produktų atsekamumo sistema neužtikrina galimybės susieti konkrečias žaliavos partijas su produkcijos partijomis. Todėl įmonė buvo priversta nutraukti prekybą visa atvėsinta mėsa ir iš jos pagaminta produkcija.

Tikrindami UAB „Biovela-Utenos mėsa“ mėsos perdirbimo įmonę VMVT inspektoriai vertino ne tik šiuo metu vykdomos gamybos higieną, bet ir per praėjusius 2019 m. metus įmonės atliktų savikontrolės tyrimų duomenis, kitų ūkio subjektų pranešimus dėl šios įmonės produkcijos. Patikrinimo metu skerdimo ar gamybos higienos pažeidimų nenustatyta.

Nei VMVT, nei pati įmonė vartotojų skundų ar pranešimų dėl produkcijos saugos ar kokybės negavo. Patikrinimų metu nustatyta, kad 2019 m. įmonė 2 atvejais, kuomet buvo įtarta mikrobinė skerdenų tarša, taikė savikontrolės procedūras ir nesaugią žaliavą sunaikino. Įvertinus patikrinimų rezultatus, šiuo metu VMVT neturi pagrindo imtis papildomų rinkos ribojimo priemonių dėl UAB „Biovela-Utenos mėsa“ tiekiamos produkcijos.

VMVT užtikrina, kad galimai nesaugių produktų ar iš jų pagamintų gaminių partijų rinkoje nėra. Įtarimų dėl saugos sukėlusios mėsos partijos buvo tiekiamos tik UAB „Maxima LT“ prekybos tinklui ir gamintojo firminei parduotuvei. Laboratorinių tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti savaitės pabaigoje.

Vartotojams primename, kad gyvūniniai produktai, ypač šviežia mėsa (paukštiena, kiauliena) yra natūraliai palanki terpė patogeniniams mikroorganizmams daugintis, todėl mėsą prieš vartojimą privalu gerai termiškai apdoroti (ne žemesnėje kaip 70 0C temperatūroje), po to, kai buvo tvarkoma mėsa, plauti rankas ir visus virtuvinius įrankius (peilius, pjaustymo lenteles ir pan.).

Prekybos tinklas „Maxima“, prekiavęs salmonelėmis užteršta „Biovelos“ mėsa, sako delsęs apie užkratą informuoti Maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), nes laukė tyrimų rezultatų.

„Norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai“, – BNS komentavo „Maximos“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Pasak jos, pirmieji savikontrolės tyrimai iš „Maximos“ parduotuvės mėsos cecho Elektrėnuose laboratorijai buvo atiduoti dar sausio 28 dieną, o atsakymai, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša, gauti vasario 3 dieną.

„Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti“, – teigė „Maximos“ atstovė.

Vėliau E. Dapkienė BNS patikslino, kad uždaryti šį parduotuvėje veikusį cechą buvo nutarta dar pernai lapkritį, nes trūko mėsininkų.

Kiti mėginiai laboratorijai buvo atiduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatai, patvirtinantys mikrobiologinę taršą, gauti vasario 4 dieną, o Maisto tarnyba informuota vasario 5 dieną.

„Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija“, – teigė E. Dapkienė.

„Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome parduotuves ir mėsos cechus“, – aiškino E. Dapkienė.

Facebook komentarai