Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Gamintojai siekia vis aukštesnės maisto produktų kokybės, o vartotojai tai įvertina

Autorius: Steponas GEDVILA
Žemės ūkio ministras sako sveikinimo kalbą Kokybiško maisto šventės dalyviams.
Žemės ūkio ministras sako sveikinimo kalbą Kokybiško maisto šventės dalyviams.
Printer Friendly, PDF & Email

Vartotojai vis dažniau tikrina maisto produktų etiketes ir viliasi, kad tuose produktuose bus mažiau įvairiausių priedų, maistas bus kokybiškas ir sveikas. Apie tai nemažai diskutavo ir ūkininkai, ir ekspertai Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) surengtoje Kokybiško maisto šventėje. Pastaroji rengiama jau ketvirtus metus iš eilės, o jos metu vykusioje konferencijoje didžiausias dėmesys skirtas produktams, kurie jau dabar savo kokybe pranoksta įprastus kokybės standartus.

Kodėl svarbūs sutartiniai ženklai?

Į dalyvius vos sutalpinusioje viešbučio „Crowne Plaza Vilnius“ konferencijų salėje žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas džiaugėsi, kad renginyje yra apdovanojami produktų gamintojai, rinkai tiekiantys pirmiausiai itin aukštos kokybės maisto produkciją.

„Reikia turėti minty, kad į parduotuvių lentynas patenkantys maisto produktai visi yra kokybiški , tačiau čia kalbama apie aukščiausius kokybės standartus,“ – teigė K. Navickas.

Lietuvoje yra 3 veikiančios maisto produktų kokybės sistemos: Ekologinės gamybos (išduoti 3 043 sertifikatai), Nacionalinės kokybės (373 sertifikatai) ir Saugomos nuorodos (17 produktų).

Anot ministro, tie produktai, kuriuos sertifikuoja „Ekoagros“, yra ne tik ekologiški, bet ir tvariai pagaminti. „Kokie tvarumo reikalavimai? Pavyzdžiui, maisto produktai gaminami naudojant mažiau cheminių medžiagų, atsižvelgiama į pakuotes. Tad visi šie produktai yra traktuojami kaip aukštesnės kokybės produktai, negu numato standartas“, – pabrėžė K. Navickas.

Paklaustas, kaip pirkėjams atpažinti tuos produktus, ministras akcentavo, jog maisto produktai yra pažymėti tam tikrais sutartiniais ženklais, bet pirmiausiai vertėtų skaityti etiketes.

„Tas vartotojas, kuris mėgsta ir nori atidžiai skaityti produkto etiketes, gali rasti  tokių produktų, kuriuose yra naudojama mažiau priedų. Visai šiai sistemai yra pritaikyta sutartinių ženklų, kurie yra ir nacionaliniai ženklai, ir Europos Sąjungos ženklai. Juos galima atpažinti. Kita vertus, visada galima skaityti etiketes ir jose rasti visą informaciją apie produktą,“ – neabejoja žemės ūkio ministras K. Navickas.

„Saugomos nuorodos“ – ypatingi maisto produktai

Kokybiško maisto šventė, kurioje dalyvavo ūkininkai ir ekspertai, skirta informuoti visuomenę apie ekologiškus ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus bei maisto produktus, paženklintus saugoma geografine nuoroda, saugoma kilmės vietos nuoroda ir garantuoto tradicinio gaminio nuoroda.

Jei dėl ekologiškų ir ženklu „Kokybė“ pažymėtų produktų kyla mažiau neaiškumų, tai Saugomos nuorodos yra specifinės žymos produktai, kurie ženklinami trimis skirtingais sutartiniais ženklais: 

Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN) – pavadinimas, kuriuo apibūdinamas produktas, kurio kilmės vieta yra konkreti vietovė, regionas arba, išimtiniais atvejais, šalis; kurio kokybę ar savybes iš esmės arba išimtinai nulėmė tam tikra geografinė aplinka su jai būdingais gamtos ir žmogaus veiklos veiksniais; ir kurio visi gamybos etapai vykdomi apibrėžtoje geografinėje vietovėje. (pvz., Seinų/Lazdijų krašto medus)

Saugoma geografinė nuoroda (SGN) – pavadinimas, kuriuo apibūdinamas produktas, kurio kilmės vieta yra konkreti vietovė, regionas arba šalis; kurio tam tikra kokybė, reputacija ar kita savybė iš esmės priskiriama jo geografinei kilmei; ir kurio bent vienas iš gamybos etapų vykdomas apibrėžtoje geografinėje vietovėje. (pvz., Daujėnų naminė duona, Lietuviškas varškės sūris, sūris „Liliputas“, midus „Stakliškės“, „Kaimiškas Jovarų alus“).

• Garantuoti tradiciniai gaminiai (GTG) – garantuotų tradicinių gaminių sistema yra nustatyta siekiant apsaugoti tradicinius gamybos metodus ir receptus, padedant tradicinių gaminių gamintojams jais prekiauti ir informuoti vartotojus apie pridėtinės vertės suteikiančius jų tradicinių receptų ir produktų ypatumus (pvz., mėsos gaminys „Lietuviškas skilandis“, „Žemaitiškas kastinys“).

a

Du nauji kokybės ženklai

Per šimtą dalyvių sulaukusioje konferencijoje vyko ir produktų degustacija bei pagal kokybės sistemas pagamintų produktų mugė.

Pasak žemės ūkio ministro patarėjo Daivaro Rybakovo, sertifikuotų ekologiškų produktų gamintojų mūsų šalyje vis daugiau. 2016 m. jų tebuvo 65, o 2020 metais šis skaičius išaugo daugiau kaip dvigubai – iki 148.

Konferencijos metu buvo pristatytos kokybės sistemų naujovės ir aktualijos. Pavyzdžiui,  nacionalinės kokybės sistemoje mokslininkai siūlo nustatyti du naujus ženklus. Žalios spalvos ženklu „Nacionalinė kokybė“ būtų ženklinami produktai, turintys ne mažiau kaip 70 proc. žaliavų iš to regiono ar šalies, kurioje produktas sertifikuojamas ir pagaminta tame regione ar šalyje. Ženklinama „Lietuva“ (arba kita Europos Sąjungos valstybė ar regionas, kuris schemoje nurodomas kaip kilmės vieta) ir įvardijama „Nacionalinė kokybė“.

Savo ruožtu vyšninės spalvos ženklu „Kokybė“ ženklinami produktai, kurių visas gamybos procesas vyko šalyje, kurioje produktas sertifikuojamas. Apačioje ženklo žymima „Lietuva“ (arba kita Europos Sąjungos valstybė ar regionas, kuris schemoje nurodomas kaip kilmės vieta) ir įvardijama „Kokybė“.

Apdovanojo ir geriausią ekologinę gamybą taikančią įmonę, ir „Kokybe paženklintą maistą 2021“

Renginio metu vyko ir apdovanojimų iškilmės. Šiemet jau antrą kartą buvo išrinkta ir Geriausia ekologinės gamybos įmonė, kuri konkuravo su kitomis 9 Lietuvos ekologišką produkciją gaminančiomis įmonėmis. Ministerijos darbuotojai ir kiti ekologinės gamybos socialiniai partneriai vertino: produktų kaip ekologiškų pardavimų proporciją; vietinių žaliavų perdirbimo proporciją; ar gaminami produktai yra gavę kokybinius sertifikatus, apdovanojimus ar pelnę pripažinimą; taip pat buvo vertintos inovacijos, produkcijos unikalumas, kompanijos modernumas; ar produkcija tiekiama į kitas ES valstybes ir eksportuojama į trečiąsias šalis; ar įmonė aktyviai skatina ekologinę gamybą; ar aktyviai dalyvauja socialinėje veikloje.

Konkursą Geriausia ekologinės gamybos 2021 m. įmonė laimėjo Kooperatinė bendrovė „Grybai LT“.

Antrąją vietą laimėjo UAB „Du Medu“, trečiąją - UAB „Allive Europe“.

Taip pat konkurse dalyvavo kitos ekologinės gamybos įmonės, kurioms suteiktos nominacijos:

UAB „ EKKO LT“ Už išradingumą gaminant ekologiškus maisto produktus iš lietuviškos žaliavos;

UAB „Daumantai LT“ Už ekologiškų produktų asortimento plėtrą;

UAB „ProBIOduktai“ Už išradingumą puoselėjant mikroorganizmus ekologijoje ir praturtintą vartotojų mitybą;

UAB „Geld Baltic“ Už liofilizacijos pritaikymą ekologiškų produktų gamyboje;

UAB ,,Orka foods“ Už ekologiškų produktų išskirtinumą ir subtilių skonių įvairovę;

UAB „Nordic proteins“ Už inovatyvių ekologiškų produktų gamybą;

UAB „Miltinuko  receptas“ Už ekologiškus tradicinės virtuvės miltinius gaminius

Žemės ūkio ministras K. Navickas įteikė padėką Ukmergės vaikų lopšeliui-darželiui „Žiogelis“, kuris pirmasis sertifikavęsis įgijo teisę naudoti sidabrinį viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklą, o tai reiškia, kad ekologiškos žaliavos jų maiste, gaminamame vaikams, sudaro ne mažiau kaip 60-90 proc. nuo visų naudojamų žaliavų.

Trečius metus vykusiame konkurse „Kokybe paženklintas maistas 2021“ 11 gamintojų pateikė 20 ekologiškų , nacionalinės kokybės ir su saugomomis nuorodomis produktų, iš kurių komisija, įvertinusi produktų sudėtį ir maistinę vertę, tausius gamybos būdus, tinkamą perdirbti, lengvai rūšiuojamą, dirbtinai neišdidintą pakuotę, taip pat juslines savybes, nes kokybiškas maistas turi būti ir skanus, bei produkto gamybos, pardavimų apimtis, išrinko 4 geriausius trijose nominacijose. Ūkininkas Edmundas Henrikas Jastramskis paskelbtas nugalėtoju už ekologišką šalto spaudimo rapsų aliejų, UAB „Du medu“ – už ekologiškus sausainius „Du medu“. Produktų su Europos Sąjungos saugomomis nuorodomis grupėje laimėjo UAB „Lukšių pieninė“ puskietis sūris „Liliputas“. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą gaminamų produktų grupėje laimėtoju paskelbtas Ginto Cimakausko ūkis, rinkai tiekiantis vištų kiaušinius.

a

Facebook komentarai