Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Bulviasodžiui artėjant graibstomos „madingų“ veislių bulvės 

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Kai kurie bulves jau pasodino ne tik laukuose, bet ir šiltnamiuose.
Kai kurie bulves jau pasodino ne tik laukuose, bet ir šiltnamiuose.
Printer Friendly, PDF & Email

Bulviasodis ne už kalnų. Jam intensyviai rengiasi bulvių mylėtojai. Tačiau yra ir tokių, kurie bulves jau pasodino ne tik lauke, bet ir šiltnamiuose. Kiti interneto platybėse pasidalija nuotraukomis, kuriose bulvės auginamos vazonuose – taip laukiama pirmųjų. Treti sodina ne bet kokias. Ieško įmantresnių veislių: užsisako ir visai nesvarbu, kad gali gauti vos pusę kilogramo neįprastų bulvių.

Kad nepažeistų bulvių, kasė jas rankomis

Ponia Zita iš Kėdainių sako auginanti 6–ių veislių bulves. Šiemet dar trijų veislių įsigijo, ieško vis įdomesnių. Jau įsitikino, kad ne visos pasiteisina – ne visų veislių bulvės užauga, pasitaiko, kad ir sunyksta, kažkas joms netinka.

„Praeitais metais viena veislė sunyko, gal žemė nepatiko, bulvės užaugo tik riešutukų dydžio. Matau jau ir kurios labiau linkę į ligas, nors atrodo vienodai prižiūriu“, – sako ji.

Šypsosi, kai paklausiu, ar jos daržas primena eksperimentinį bulvių lauką? Sako, kad tikrai ne.

„Sodinu į vagas. Juk reikia ir apvarinėti, tad taip patogiau. Žinoma, susmaigstau pagaliukus su užrašais, kad tiksliai žinočiau, kokios veislės bulvės pasodintos“, – pasakoja moteris.

O viskas prasidėjo dėl smalsumo. Daržininkė domisi neįprastomis bulvių veislėmis. Taip prieš pora metų įsigijo, kaip pati sako, bulvių miksą: krepšelius po pusę kilogramo, kuriuose buvo primaišyta įvairių veislių bulvių. Neslepia, kad ir mokėjo nemažai, bet jei jau kas patinka, nė kainos nežiūri.

„Buvo sąrašas su bulvių pavadinimais, paaiškinta, kurios ankstyvos, kurios vėlyvesnės“, – pasakoja bulvių mylėtoja.

Jas išrūšiavo, susiskirstė, atskirai pasodino. Sodino rankomis, kaip pati sako, net kastuvo nenaudojo, kasė rankomis, kad tik nepažeistų. Prisipažįsta, jog tikrai labai saugojo.

„Dabar, kai jau turiu šiek tiek daugiau, noriu pasidalinti su kitais, ko jau man pačiai per daug. Žinau, kiek šiemet sodinsiu sau, matau, kad liks, tad noriu pasidalinti, noriu, kad nepavėluočiau, kol dar bulviasodis neprasidėjo“, – kalba ji. Sako, dėl pandemijos nenorėjo vežti į turgų parduoti, pabandė pasinaudoti šiuolaikinėmis technologijomis – pardavė internetu. Neslepia, kad ir pati nustebo, jog žmonės ieško, nori įsigyti retesnių, įdomesnių bulvių veislių, kad ir kilogramą, pora ar vos pusę kilogramo. Tikina, kad visiems norintiems ir neužteko. „Pažadėjau rudenį, jei užderės gerai, jei metai geri bus, tuomet tikrai paliksiu“, – sako ji.

Bulvių augintojai noriai domisi šiomis įvairiaspalvėmis bulvėmis, jas renkasi ne veislės pavadinimo klausdami, o tiesiog pagal spalvą. „Tos juodos spalvos bulvės, prapjovus viduje violetinės – neįprastos tikrai. Jos virimui nelabai tinkamos. Tačiau viena moteris sakė, kad ji verda ir deda į salotas – skanu. Aš jas kepu ant aliejaus, įspaudžiu citrinos truputį, žolelių visokių, česnako įdedu. Spalvotos bulvės labiau kepimui, nes išvirus, jos tokios lyg murzinos būna. Krakmolo, manyčiau, jose mažiau. Tamsios bulvės net naudojamos kaip vaistas, jas valgyti labai sveika“, – pasakoja ji. Šios juodosios su violetiniu vidumi – bulvių mylėtojos pasididžiavimas.

„Dėl bananinių aš pati kažkaip abejoju, nes jos turi būti tokios riestos kaip pypkės, o mano pailgos ir tik viena kita riesta. Jos labai ankstyvos“, – pasakoja daržininkė. Anot jos, praeitais metais vienų labai anksti nudžiuvo bulvienojai, bet ar čia sausra buvo kalta, ar kad jos išties ankstyvos – pasakyti negali. Turi ir vėlyvų. „Apvalios tokios, kaip burokėlis, irgi tamsios spalvos, o vidus gelsvas, kietos, kietesnės negu įprastos bulvės – vėlyvos“, – tikina ji.

Neslepia, kad jau kolorado vabalai, kai puola, tai jau visas. „Sočiai būna, purškiame. Ką darysi?“, – sako ji.

Ponia Zita tikina, kad ji – bulvių augintoja tai tikrai, bet tik mėgėja. „Auginu, patinka, bet nėra taip, kad aš ten eičiau ir eičiau prie jų“, – tarsteli moteris. Sako, bulviasodžiui jau pasirengusi, balandžio pabaigoje sodins tiesiai į dirvą. „Sodiname rankomis. Sodinu net tas mažas, kaip žmonės sako, kiaulines ir iš jų išauga“, – tikina ji.

„Nors oras nelabai koks, bet pagaliau atšils ir bulviasodis prasidės“, – įsitikinusi bulvių mylėtoja Zita.

„Medžiojo“ sveikesnių, skanesnių, „logodnų“ bulvių

Liudmila Makselienė iš Alytaus krašto sako nežinanti, ar šios bulvės tikrai ypatingos: vienos – mėlynu vidumi, kitos – raudonu.

„Dabar šios bulvės tapo mada. Jos sveikesnės, jose gausu antioksidantų, nedaug krakmolo. Jų ieškojau dėl savo ligos – diabeto. Dabar visi jau stengiasi žiūrėti, ką valgo, tad nori užsiauginti šių bulvių“, – sako ponia Liudmila.

„Sunkiai aš jų „susimedžiojau“, tikrai „medžiojau“, kitaip negaliu pasakyti tik taip. Žmogus nesutiko atsiųsti, tai aš važiavau į Leipalingį jų parsivežti. Jas auginu jau kokius ketverius metus. Jau galiu ir kitiems pasiūlyti, nors nedaug mes jų sodiname, bet kiek lieka, tai pasiūlome ir kitiems“, – sako ponia Liudmila. Pernai, anot jos, bulves „iššlavė“ per dieną.

„Net nustebau, kad žmonės maišais norėjo įsigyti. Šiemet labiau nori raudonų“, – pastebi ji. Tačiau dažniausia, bulvės mums yra bulvės, ieškome, o ir norime, kad didesnės užaugtų, pamatę pas kaimyną, gerai užderėjusias bulves, prašome sėklai.

„O šitos labai didelės neužauga. Jos nebūna arklinio dydžio, tikrai ne pašarinio dydžio. Kaip Dzūkijoje sako, „logodnos“ tokios, į ranką paimti patogu. Raudonosios dar šiek tiek didesnės, o mėlynų po keru būna nemažai, bet „drabnos“. Tačiau šios bulvės sveikos ir skanios. Mėlynosios net gurmanams patinka, mačiau dabar jau yra ir parduotuvėse, labai brangios - mėlynosios, raudonu vidumi prekybos centruose nesu mačiusi, skaičiau, kad jų Lietuvoje mažai yra“, – pasakoja ji.

Tikina, kad iš šių retesnių bulvių cepelinų ji tikrai neverda, o ir blynų nekepa, bet pasimėgauja: kepa su lupyna orkaitėje, gamina traškučius arba tiesiog verda garuose.

„Siloso, kaip aš vadinu salotas, nedarau, bet kiti šias bulves deda į salotas, sako, kad skanu. Jeigu šeimininkė žino gudrybių, įpila trupučiuką acto virdama, tada ta ryški spalva išlieka, tuomet nė nepasakysi ką valgai, nepasakysi, kad tai bulvės“, – sako ponia Liudmila.

Facebook komentarai