Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Didžiuliuose plotuose pasėtų svogūnų laiškais kiaušinienės nepagardinsi

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Artėjant Stasinėms, kuomet Lietuvoje pagal senąsias tradicijas į daržus buvo sodinami svogūnai, daržovių augintojų klausėme, ar toks vėlyvas ir šaltas pavasaris nepavėlino šių darbų. Neslėpsime, manėme, kad daržininkai nerimauja dėl šaltos dirvos, į kurią turėjo būti beriamos svogūnų sėklos ir sodinami sodinukai, bet pasirodo svogūnai prieš maždaug mėnesį jau pasėti.

Netoli Kėdainių 30 ha svogūnų auginantis Saulius Dambrauskas sakė, kad jokių sėjos tradicijų nesilaiko, o žiūri, kaip užauginti kuo didesnį ir kokybiškesnį derlių.

„Svogūnus auginu tik iš sėklų, o jos dygsta gana ilgai, todėl stengiuosi šias daržoves pasėti kuo anksčiau“, – aiškino daržininkas, teigdamas, kad šiemet svogūnus pasėjo kovo pabaigoje – balandžio pradžioje.

Kalbant apie šių daržovių rentabilumą, paaiškėjo, kad norint iš svogūnų uždirbti, reikia gauti bent 50 t/ha derlių.

„Svogūnų sėklos nepigios, priežiūrai naudojami cheminiai preparatai brangūs, todėl norint gauti pelną, reikia gausaus derliaus“,  – sakė S. Dambrauskas.

Balandžio viduryje svogūnus pasėjo ir Vilkaviškio r. ūkininkaujantis Saulius Janulaitis. Ne tik svogūnus, bet ir bulves, morkas, burokėlius ir pastarnokus Maldėnuose auginantis vyras sako, kad įvairios kultūros yra lyg ūkio draudimas.

„Jei vienais metais su kuria nors daržove nepasiseka, tai kita ištempia ūkį“, – kalbėjo S. Janulaitis, šiemet svogūnais užsėjęs 2 ha plotą.

Joniškio r. Blauzdžiūnų kaime ūkininkaujantis Audrius Danilevičius svogūnus augina ir iš sėklų, ir iš ropelių. „Svogūnus auginu dar tik antrus metus, todėl patirties trūksta“, – pripažino Audrius. Jis sako, kad daug kur domėjosi šios daržovės auginimo technologijomis, konsultavosi su kolegomis ūkininkais, tačiau, jo nuomone, tikros teisybės niekas nesako.

Nemažame šeimos ūkyje prieš tris savaites pasėta ir pasodinta apie 10 ha svogūnų.

„Kai buvo labai šalta, svogūnai kentėjo, dabar, jei staiga stipriai sušils, baiminamės, kad šie  netaptų žyduoliais“, – apie daržovių auginimą kalbėjo A. Danilevičius, pasidžiaugdamas, kad šiemet bent drėgmės netrūksta.

Kaip žinia, maistui naudojami ne tik svogūnų gumbai, bet ir lapai, taip  vadinamieji laiškai. Deja, svogūnų augintojai sako, kad jie netinkami valgyti – augantys svogūnai ne kartą per sezoną apipurškiami įvairiais cheminiais preparatais, todėl maistui netinka, kiti teigė, jog su svogūnų laiškais daug darbo, o pajamos iš jų menkos.

Žodžiu, norintys tikros kiaušinienės su svogūnų laiškais, turi jų užsiauginti savo darže.

Facebook komentarai