Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Mėsinių galvijų augintojai trumpina maisto tiekimo grandines

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Lietuvoje įsigyti kokybiškos, brandintos jautienos gali kiekvienas norintis, todėl mitas, kad visa mėsinių galvijų mėsa yra išvežama į užsienį, pamažu sklaidosi.

Suprantama, jos ieškoti didžiuosiuose prekybos centruose neverta, tačiau įsijungus kompiuterį, internete, brandintos jautienos užaugintos mūsų krašte galima rasti vos keliais klavišų paspaudimais.

Apsilankius tokia produkcija prekiaujančioje interneto svetainėje, į akis pirmiausiai krenta jautienos kaina. Jautienos nugarinės kilogramas kainuoja 28 – 38 eurus, šonkauliai – 12, kumpis 14 – 20, o išpjova net 49 eurus.

Tokios mėsos kainos nori nenori verčia galvoti, ar turi gėdos mėsinių galvijų augintojai,  vis besiskundžiantys dėl žemų produkcijos supirkimo kainų, kai reali padėtis – kitokia.

Kėdainių rajone, šalia Dotnuvos 40 grynaveislių mėsinių karvių laikantis Augis Rimkevičius tikina, kad už du metus augintą Angusų veislės bulių supirkėjai tesiūlo po 1,6 euro už kilogramą gyvo svorio.

„Čia skerdenos gaunasi po 3,15 euro už kg, o tai, praktiškai, nedengia auginimo kaštų ir kokybiškos mėsos kaina yra labai tolima rinkoje esančioms kainoms“, – sako ūkininkas.

A. Rimkevičius prisimena, kaip prieš 3 metus susigundė siūloma ES parama mėsiniams galvijams įsigyti ir ėmėsi šio verslo.

„Gyvulių prisipirkau, bet tada pasitaikė keli sausringi metai, pašarų trūko, mėsos supirkimo kainos žemos, todėl mėsiniai galvijai neduoda jokios naudos ūkiui“, – kalbėjo šiuo metu apie 70 mėsinių galvijų bandą auginantis ūkininkas. Vyras įsitikinęs, kad reikalai šiame žemės ūkio sektoriuje pagerėtų sureguliavus gyvulių supirkimo tvarką ir rinką.

Kai kurie mėsinių galvijų augintojai, neapsikentę gyvulių supirkėjų savivalės, ėmė ieškoti išeičių. Štai prie Šėtos Angusų veislės galvijus auginantis Donatas Vaičeliūnas pasakojo, kad į ūkį atvykę mėsos perdirbimo įmonės vadybininkai už 750 kg sveriantį jautį pasiūlė tik 900 eurų.

„Tai pasityčiojimas iš mano darbo, manau, už tokį, du metus šertą, gyvulį, ūkininkai turėtų gauti bent dvigubai daugiau“, – mintimis dalijasi D. Vaičeliūnas.

Pasak pašnekovo, dabar ūkyje užaugintus jaučius jis veža skersti į nedidelį mėsos perdirbimo cechą, kur mėsa yra subrandinama, tinkamai išpjaustoma, supakuojama į vakuumines pakuotes.

Suprantama, taip ūkininkui atsiranda papildomos išlaidos, tačiau, pasak jo, vis tiek labiau apsimoka nei parduoti perdirbėjui po 3,15 euro už kilogramą skerdenų. Vėliau paruoštą produkciją ūkininkas parduoda bičiuliams, pažįstamiems ar jų draugams ir už kilogramą kokybiškos mėsos vidutiniškai gauna po 11 – 12 eurų.

Dar toliau pažengęs yra Ukmergės r. ūkininkas Ričardas Kvekšas. Jis ūkyje užaugintus mėsinius galvijus skerdžia savo skerdykloje, sutvarko produkciją savo mėsos perdirbimo ceche ir viską parduoda savo parduotuvėse.

„Tokia tiesi maisto grandinė leidžia man kilogramą kokybiškos ir subrandintos jautienos kumpio parduoti už 10 eurų ir iš to uždirbti“, – „Agroetai“ sakė R. Kvekšas.

Ūkininkas prisiminė, kad anksčiau dažnai susidurdavo su perdirbėjų „išsidirbinėjimais“, tačiau viską susitvarkius, problemos baigėsi.

„Suprantu, kad dėl įvairių priežasčių ne kiekvienas ūkininkas gali turėti savo parduotuvę ir visa kita, todėl, mano paskaičiavimais, už kilogramą skerdenų, sėkmingam gyvavimui, jie turėtų gauti bent po 3,6 – 4,0 eurų“, – kalbėjo R. Kvekšas.

Facebook komentarai