Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Rygos turguje – mėsos įvairovė ir gerokai pigesnė ėriena (galerija)

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Centrinis Rygos turgus. Dainiaus Šepečio nuotr.
Centrinis Rygos turgus. Dainiaus Šepečio nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Norint suprasti kitos šalies piliečių gyvenimą, įvertinti jų pragyvenimo lygį geriausia apsilankyti to krašto maisto turguje. Žinoma, būtų galima žiūrėti kiek kainuoja duona, pyragai, domėtis kokios daržovių ar vaisių kainos, tačiau geriausią vaizdą susidarysime apsilankę mėsos paviljone. Taip mes ir padarėme, viešėdami Latvijos sostinėje Rygoje.

Didžiausiame Rytų Europos Centriniame Rygos turguje mėsa prekiaujama viename iš penkių didžiulių paviljonų, kur per karą buvo remontuojami lėktuvai. Reikia pripažinti, mėsos įvairovė bei pasiūla čia viršija bet kokius lūkesčius. Į akis krenta tai, kad Latvijos prekeiviai, kaip ir Lietuvos, visada skelbiasi, kad parduodama produkcija užauginta jų šalyje, nors turguje yra ir atvežtinės mėsos, bet vietinė – pastebimai pirkėjams patrauklesnė.

Sunku latviškas kainas palyginti su mūsiškėmis, nes ir ten, ir čia nuolat skelbiamos įvairios akcijos, kurių metu kaina gali būti gerokai mažesnė nei įprastai, todėl nusprendėme tokiu lyginimu neužsiimti.

Kaimyninėje šalyje, kaip ir pas mus, populiariausia mėsa yra kiauliena. Kilogramas jos kumpio kainuoja apie 3,5 euro, nugarinė su kaulu – 3,4-3,8, šoninės kaina svyruoja nuo 3,4 iki 4,8, o mentės – nuo 3 iki 3,5 euro. Didelė kiaulienos faršo pasiūla, čia jo galima įsigyti už 2,2 – 3,6 euro/kg.

Gerokai brangesnė Rygoje yra jautiena. Kilogramas šios tamsios kumpinės mėsos čia kainuoja 6-7 eurai. Neišgalinčiam jos įpirkti siūlomas pigesnis variantas: jaučių širdys po 2,5 arba sriubinių kaulų po eurą už kg.

Dar brangesnė Latvijoje yra veršiena. Čia už kg jos kumpio kai kur prašoma net 8 eurų, tiesa, paieškojus tokios pat mėsos galima surasti ir už 7 eurus. Veršienos šonkauliais prekiaujama po 4,5 už kg, o karkomis – po 2,8.

Mus, atvykėlius iš Lietuvos, labai sudomino avienos bei ėrienos kainos. Čia jos gerokai žemesnės nei pas mus, nes kg ėrienos kumpio galima įsigyti vos už 5 eurus.

Pasidairę uždarame paviljone, sprunkame į lauką ir čia suprantame, kad prie mėsos būtinai reikia daržovių. O čia kilogramas agurkų kainuoja 0,8-1,2 euro, pomidorų – 2,0-2,5, paprikų – euras su trupučiu. Nelygu virėjo išmanymui, bet jam gali prireikti česnakų po 4,5 ir padažui voveraičių po 7,5 euro už kg.

Facebook komentarai