Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Jau laša skystasis auksas – klevų sula

Autorius: Agroeta
Jau laša skystasis auksas – klevų sula
Jau laša skystasis auksas – klevų sula
Printer Friendly, PDF & Email

(Kelmė, vasario 14 d.) Vidutinei paros oro temperatūrai pakilus maždaug iki 5 laipsnių šilumos pradeda lašėti klevų sula. Šiemet Kelmės rajone klevai sulą pradėjo atiduoti nesulaukus nė vasario vidurio.

Pasak žolininkės Kristinos Šilinskienės iš Kelmės rajono Butkiškės kaimo,  maždaug per parą iš trijų klevų prilašėjo apie pora litrų sulos. „Nedaug. Bet pirmutiniai lašai – patys skaniausi, saldžiausi. Geri – ir neatsigeri. Vėliau sulos skonis keičiasi“,--  sakė.

Klevų suloje yra daug  vitaminų, mineralinių medžiagų, o nemažas fruktozės kiekis sumažina potraukį saldumynams, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. (Tiesa, saldžia klevų sula turėtų saikingai mėgautis sergantieji cukriniu diabetu). Ne veltui klevų sula saldinama arbata, kava. Vienas šaukštelis klevų sulos yra lygiai tiek pat saldus, kiek ir šaukštelis cukraus.  Žolininkė klevų sulos, skirtingai negu beržų, neraugina, suvartoja šviežią.  Parduotuvėse galima rasti ir konservuotos klevų sulos. 

Vienas klevas sulos atiduoda mažiau negu beržas.  Per sezoną beržas prilašina ir po 100 litrų, ir dar daugiau. Bet klevų sula kur kas cukringesnė.  Be to, klevų sula labai padeda atsigauti po žiemos pavargusiam, net užsiteršusiam organizmui, visaip stiprina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius.   Manoma, kad sula padeda mesti  ir svorį.  Dažnai dėl savo savybių klevų sula pavadinama net skystuoju auksu.

Žo­li­nin­kės įsi­ti­ki­ni­mu, kle­vų su­los sko­nis pri­klau­so nuo medžio augimvietės.

Klevų sula, priklausomai nuo oro temperatūros, galima mėgautis apie pora savaičių. Vėlėliau sulą pradės duoti ir beržai.

Dalia KARPAVIČIENĖ

Autorės nuotr.

Facebook komentarai

T Hegvita agro