Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Kopūstienės virimo čempionate 11 komandų išvirė daugiau kaip 200 litrų sriubos

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Komandų virėjams teko paplušėti ir kopūstų tarkavimo rungtyje. Tikrai nebuvo lengva.
Komandų virėjams teko paplušėti ir kopūstų tarkavimo rungtyje. Tikrai nebuvo lengva.
Printer Friendly, PDF & Email

Užventyje (Kelmės raj.) vykusiame antrajame kopūstienės virimo čempionate „Kopūstienė šventa, kaip ir mūsų Venta“ net 11 komandų varžėsi šviežių ir raugintų kopūstų sriubų virimo rungtyse. Kopūstienės išvirta ne mažiau 200 litrų. Didžiuliai  katilai kaip mat ištuštėjo, nes renginys sutraukė gausybę žmonių.   

Virėjams teko ir kopūstų tarkavimo užduotis

Čempionato dalyviai, susibūrę į 11 komandų, kopūstienę virė šalia Ventos. Simboliška, tačiau suskaičiavus komisijos balsus, geriausia pripažinta bendruomenės „Venta“ išvirta raugintų kopūstų sriuba (virėja Violeta Grigienė). Antra liko pirmąsyk čempionate dalyvavusi Užvenčio socialinės globos padalinio komanda „Šeimininkėlės“ (virėja Alina Indrulienė). Dvi trečiąsias vietas, surinkusios vienodai taškų, pasidalijo Šiaulių rajono Kurtuvėnų medžiotojų būrelio (virėjas Egidijus Karpavičius) ir DRJ iš Užvenčio-Šiaulių (virėjas Kęstutis Jokubauskas) komandos. 

Ir raugintų, ir šviežių kopūstų sriubas virė vienintelė kelmiškių komanda „Kopūstgalvis ir KO“ (virėjas Ričardas Bracevičius). Šios komandos šviežia kopūstienė pripažinta pačia gardžiausia. Iš viso sriubą iš šviežių kopūstų virė keturios komandos. 

Kopūstienes vertino komisija, kuriai pirmininkavo kultūros renginių sumanytojas, įkvėpėjas, turintis didelę virimo patirtį, kurtuvėniškis Dainius Popovas, gurmanų gurmanas, visokiausių sriubų (ypač – žvėrienos) žinovas Juozas Popovas, Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis, Užvenčio seniūnas Linas Mačernius su žmona Jūrate Mačerniene, daržovių augintojas iš Užvenčio krašto Algimantas Vaupšas, kuris čempionatui ne tik dovanojo šviežių ir raugintų kopūstų, bet dar ir prizų nepagailėjo.

Daugiausia buvo verdama tradicinė kopūstienė su spirgais ar riebia kiauliena, tačiau kai kurios komandos kopūstienę gardino žvėriena, net grybais.  

Pirmą sykį čempionato organizatorių sumanymu komandų virėjams teko pasirungti ir kopūstų tarkavimo rungtyje. Per 30 sekundžių daugiausia kopūstų, beveik 3 kilogramus, senoviška tarkavimo mašina, dar vadinama „čečkais“, susmulkino „Gurmanų“ komandos iš Kelmės virėjas Apolinaras Jasaitis, aplenkęs antroje vietoje likusį DRJ komandos virėją K. Jokubauską (2640 gramų) bei E. Karpavičių iš Kurtuvėnų medžiotojų būrelio (2410 gramų).

Renginys vyko lauke. Žmonės ir linksminosi, griežiant Mažeikių rajono Židikų kultūros centro kapelai, ir sriuba gardžiavosi. Dangus buvo „didlee“, kaip sakė vietiniai, apsiniaukęs, bet, ačiū Dievui, nė lašo lietaus  neišvarvino ir šventės nesugadino.

Per kopūstienės virimo čempionatą Užventyje buvo galima ne tik sriuba vaišintis, bet įsigyti gardžios duonos, bandelių, medaus, molinių indų.

Kopūstienės virimas – kulinarinio paveldo tradicija 

Antrus metus iš eilės vykusio Kopūstienės virimo čempionato organizatoriaus, Užvenčio kultūros centro direktorė Odeta Kuličauskienė sakė, jog šiuo renginiu visuomenei pristatomas kopūstienės virimas, kaip kulinarinio paveldo tradicija, perduodama iš kartos į kartą. Užventyje įsikūręs stambus Algimanto Vaupšo daržovių ūkis, pagrindinė jo auginama kultūra – kopūstai. Ūkininkas – šventės rėmėjas.

„Norėjome, kad čempionatas sudomintų kuo įvairesnę auditoriją, todėl ieškojome naujų formų. Taip Užventyje susiliejo kopūstai, kultūra ir muzika. Nors sakoma, kad muzika skirta sielai, o maistas – kūnui, šių gyvybiškai svarbių elementų sintezė yra nenuginčijama. Juk žmogaus nuotaika tiesiogiai priklauso nuo jo klausomos muzikos ir ragaujamų patiekalų“, -- įsitikinusi  O. Kuličauskienė.   

 Kopūstienės virimo čempionatas praplėtė savo geografiją – šiemet į Užventį atvyko ir kaimynų iš Telšių rajono Upynos seniūnijos komanda.       

Facebook komentarai

T Hegvita agro