Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

brolijos baneriukas

 

 

Zemes ukio technikos brolija

„Marmurinė“ mėsa iš Kelmės rajono keliauja į Šveicariją

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Kelmės rajono Ūpainių kaimo ūkininkas Vytautas Barkauskas (dešinėje) mėsinius galvijus augina ir veisia jau daugiau nei du dešimtmečius. (Su Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos pirmininku Vygantu Šližiu). Asmeninio albumo nuotr.
Kelmės rajono Ūpainių kaimo ūkininkas Vytautas Barkauskas (dešinėje) mėsinius galvijus augina ir veisia jau daugiau nei du dešimtmečius. (Su Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos pirmininku Vygantu Šližiu). Asmeninio albumo nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Daugiau kaip prieš du dešimtmečius Kelmės rajono Ūpainių kaimo ūkininkas Vytautas Barkauskas įsigijo 15 limuzinų veislės mėsinių telyčaičių ir bulių. Dabar patyrusio ūkininko banda, kurioje beveik 200 limuzinų – gausiausia visame Kelmės rajone.

Pasak ūkininko, mėsinių galvijų augintojams Lietuvos rinka yra per maža, todėl Kelmės rajone užauginti limuzinai išvežami į Šveicariją. Šioje šalyje labai vertinama „marmurine“ vadinama šios rūšies mėsinių galvijų mėsa.

Auginti ėmėsi ne iš karto

Ūkininkas, Kelmės rajono tarybos narys, Kelmės rajono ūkininkų sąjungos pirmininko pavaduotojas V. Barkauskas yra ir Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos tarybos narys, vienintelės rajone Limuzinų A klasės veislyno statusą turinčios mėsinių galvijų bandos savininkas.

Prisimindamas ūkininkavimo pradžią, V. Barkauskas pasakojo, jog pirmiausia bandė auginti grūdines kultūras, laikė ir kiaulių. Taip nelengvai praėjo pirmasis ūkininkavimo dešimtmetis. Per tą laiką ūkininkas įsitikino, kad yra didelė rizika nederlingose ir vietomis šlapiose žemėse auginti javus. „Pabandžiau, bet rizika nepasiteisino. Tuomet nusprendžiau imtis galvijininkystės – veislinių mėsinių galvijų auginimo“, – pasakojo V. Barkauskas.

Pirmieji 15 mėsinių telyčaičių ir bulių į nuošalų Kelmės rajono Ūpainių kaimą buvo atvežti iš Vokietijos. Palaipsniui bandą ūkininkas padidino beveik iki dviejų šimtų galvijų. Tarp jų – ir trys veisliniai buliai. Kol kas V. Barkauskas daugiau mėsinių galvijų laikyti neketina, nes, norint juos sutalpinti, tektų statyti trečią fermą. 

Pienines bandas keičia mėsiniai galvijai

Ūkininkas įsitikinęs, jog Lietuvoje vis populiarėjantis mėsinių galvijų auginimas nėra padiktuotas mados ar rinkos būtinumo. Pasak V. Barkausko, kai pieno supirkimo kainos ėmė smarkiai mažėti, pieninių karvių laikytojai pradėjo auginti būtent mėsinius galvijus.   

„Kelmiškiai ūkininkai ne tik augina, bet ir veisia mėsinius galvijus. Populiarūs ne tik limuzinų veislės, bet ir aubrakų, šarolė veislių mėsiniai galvijai. Nė kiek neabejoju, jog mėsinių galvijų Lietuvoje būtų auginama dar daugiau, jeigu valstybės parama būtų didesnė. Nepriklausomybės pradžioje už įsigytą mėsinį galviją, įsipareigojus jį išlaikyti ketverius metus, kompensacija siekdavo iki 50 procentų patirtų išlaidų, dabar valstybė kompensuoja tik 30 procentų“, – apgailestavo ūkininkas. 

Grynaveislius limuzinus V. Barkauskas perka aukcionuose užsienyje, dažniausiai Vokietijoje ir Prancūzijoje. Taip ūkininkas siekia išlaikyti gerą bandos genetiką. Jei pirktų Lietuvoje, didelė tikimybė, kad buliukai bus giminingi. V. Barkausko užaugintų limuzinų veislės buliukų ir telyčaičių galima rasti mėsinių galvijų ūkiuose visoje Lietuvoje.

Užsienio rinkos vieni lietuviai patenkinti nesugebėtų

Pačias geriausias mėsinių galvijų skerdienos dalis V. Barkauskas parduoda dažniausiai Šveicarijoje. Šios turtingos šalies rinką ūkininkas atrado per Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir veisėjų asociaciją.

„Problema ta, kad Lietuva – maža šalis, tiek limuzinų mes neužauginame, kiek norėtų nupirkti šveicarai ir vokiečiai. Poreikis – didžiulis. Todėl į užsienį iškeliauja limuzinų skerdiena iš Latvijos ir Estijos. Yra ir kitokių niuansų. Pavyzdžiui, užsieniečiai jau nebeperka senesnių nei dvejų metų galvijų mėsos, netinka ir sveriančių daugiau nei 320 kilogramų galvijų skerdiena. Didžiausią paklausą turi ir brangiausiai mokama už telyčaičių ir bulių kastratų skerdieną“, – aiškino patyręs, užsienio rinką atradęs Kelmės rajono ūkininkas.

 Kadangi mėsinių galvijų skerdienos geriausių dalių daugelis lietuvių pirkėjų neįperka, vietinei rinkai lieka tik šonkauliai ir kitos mažiau vertingos skerdenos dalys. „Gaila, bet taip yra, nors gera mėsa reikalinga visiems“, – sakė V. Barkauskas.  

Nors didžiuliai, bet nepikti

Ūpainiškis ūkininkas pasakojo, kad jo auginami limuzinų veisliniai buliai užauga iki įspūdingo dydžio ir svorio, nes daugelis jų sveria daugiau kaip po pusantros tonos. Suaugusi mėsinė karvė sveria net apie 900 kilogramus. Nepaisant didžiulių gabaritų, pasak šeimininko, galvijai yra ramūs.

„Tarpusavyje limuzinai nesipyksta, ramiai ganosi bandoje, o kai aš pašaukiu, palengva ateina. Nors limuzinų protėviai ir laukiniai, charakterį lemia ne tik genetika, bet ir mano elgesys su jais. Stengiuosi visada išlikti ramus, net nekyla minties pakelti balsą ar kitaip drausminti“, – elgesio su limuzinais subtilumus vardijo V. Barkauskas.

Ne vienerius metus auginantis ir limuzinus veisiantis ūkininkas sakė, jog nesigaili pasirinkęs šią ūkininkavimo kryptį. Mėsiniai galvijai nėra reiklūs pašarams, juos nesudėtinga auginti ir prižiūrėti. Todėl mėsine galvijininkyste ketina užsiimti ir ateityje.

Facebook komentarai