Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Netrukus ragausime šviežio medaus. Pirmasis medunešis gali būti mažesnis nei įprastai

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Autorės nuotr.
Autorės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Jau žydi rapsai, pievos ir sodai, tačiau kaip sako Lazdijų bitininkų draugijos pirmininkas Juozas Petrauskas, viskas pražydo, lyg susitarę, vienu kartu.

„Pavasaris vėsesnis, žydėjimas vienų augalų vėluoja, kiti lyg ir laiku pražydo. Ir taip jau nutiko, kad visi vienu kartu sužydo, tad medunešio laikas trumpesnis, o per trumpesnį laiką paparastai mažiau ir prineša, mažiau medučio būna”, – aiškina jis.  Prognozuoja, kad pavasarinio medaus bus, tik neaišku kiek? „Visada turime medaus, tik kiekiai neaišku kokie. Kažkiek jau yra prinešta ”, – sako bitininkas.

Kai peržydės sodai, tada suks medų

„Pasikalbu su bitininkais. Kalba, kad pavasarinio medonešio gali būti mažiau nei įprastai“, – sako bitininkas J. Petrauskas.

Bitelės dirba. „Kai kurie augalai išskiria nektarą ir prie žemesnės temperatūros. O štai pienėms reikia drėgmės ir 18 laipsnių šilumos. Žiedadulkes iš pienių neša, o kaip su nektaru, neaišku“, – aiškina jis.

Sako, kad Meteliuose jo paties avilių yra, o ten kaipsyk daug klevų, bet ar bus to žalsvo klevų medaus – taip pat nežinia. „Klevai anksti žydi, o tas šaltis, vėsa galėjo sutrukdyti“, – svarsto bitininkas. Rapsai žydi. „Medus rapsų – šviesus, baltas. Geras, jei rapsai nepurkšti. Kuo mažiau chemijos, tuo geriau. Mūsų, Lazdijų rajone, Edmundo Jastremsko ekoliginiame ūkyje auginami rapsai labai geri“, – neslepia bitininkas. Sako, užsienyje rapsų medų labiau naudoja, jis ir pigesnis.

Tad iki šviežio medaus jau ne taip ir toli. „Kai peržydės sodai, tada ir suksime medų. Neužilgo“, – patikina bitininkas Juozas. Žada, kad birželio viduryje šviežio pavasarinio medaus jau tikrai paragausime.

„Na, gal jau ir birželio pradžioje gali būti, kad bus galima pasmaguriauti. Kai kas bent simboliškai išims. Jei geri orai bus, daug neš, tai ir išgarins, ir uždengs, ir anksčiau bus galima išimti medaus. Birželio viduryje tai jau tikrai”, – pažada jis.

Sako, kad įlindus, jau dabar medučio rastume, bet jis nebus išgarintas, tai reiktų greit suvalgyti.

Patiems nekantriausiems smaližiams, korį jau dabar galima išimti

Bitininkė Janina Lisauskienė atokiame Lietuvos pakraštyje, Būdviečio kaime (Lazdijų rajonas), sukūrusi modernų bičių ūkį, pritaria draugijos pirmininkui, kad turės pavasarinio medaus, tik nežino kiek?

Sako, pavasariniai orai galėtų būti ir geresni. „Galėtų būti šilčiau. Šiandien vėjas, tai sunku joms. Viskas žydi, daug ko gali parsinešti. Na, nėra tokie jau baisiai blogi orai, sakyčiau, šiųmetinio pavasario orai, tokie link geresnės pusės. Kai būna 25 laipsniai šilumos tokiu metu, irgi negerai, viskas nužydi vienu metu”, – aiškina bitininkė.

O kada jau pati bitininkė paragaus šviežio medaus? „Jau dabar pradėję dengt, kai uždengs, tada gal už kokios savaitės“, – prognozuoja ji. Sako, kad korį galima ir dabar išsiimti, bet medus dar nesubrendęs, tačiau pasmaližiauti galima. „Na, per savaitę būtinai suvalgyti reiktų“, – pataria ji. 

Paaiškina, kad reikia išsukti pavasariniį medų, nes šis greitai koriuose kristalizuojasi, reikia išsukti, nes ir rapsai pradeda žydėti. „Nenoriu, kad sodų medus, klevų, pienių, susimaišytų su rapsų“, – aiškina bitininkė. Kad rapsai jau žydi? „Didžiausias medunešis būna iš taip vadinamų pažastukų, ne iš rapsų viršūnės“, – atkreipia dėmesį ji.

Bitininkė Janina planuoja pavasarinį medų sukti birželio pradžioje. „Neplanuoju, o tikiuosi“, –pataiso ji.

Facebook komentarai

a

a