Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Nors šaltukas jau spaudžia, dzūkai užbaigti grybavimo sezono nenori: rinks žaliuokes

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Rudmėsių pintinė.
Rudmėsių pintinė.
Printer Friendly, PDF & Email

Vis pasigirsta, kad grybavimo sezonas jau į pabaigą. Bet ar dzūkai jau tikrai neis miškan? Pakalbinti grybautojai sako, kad nors Marcinkonyse naktimis spaudžia šaltukas, jau net minus 5 buvę, tačiau miškan jie dar eisią.

Sako, kad dar ir lepeškų yra, o ir žaliuokių, labai skanių grybų, nesukirmijusių rasią, mat žaliuokes tik po šalnų ir renka. Tiesa, šiemet jau radę gerokai anksčiau. „Bet kad sukirmiję, tai sukirmiję tik kas ketvirta sveika“, - sako jie. Kraipo galvas sutikti tikrieji grybavimo entuziastai, sako, kad grybavimo sezono dar tikrai nebaigs. Rodo, pačiupinėti liepia lepeškas, sako, tikrai dar tvirtos, kietos, dar šalnų nepaliestos. O juk ir supirktuvės gal dar pirks: dabar už kilogramą voveraičių 4 eurus vis mokėjo. „Lepeškų dar yra. O ir žaliuokės toks skanus grybas. Dar tikrai grybausime“, - sako jie. Specialistų gąsdinimai, kad po šalnų grybų jau nereiktų rinkti, jiems nė motais. „Nu, nežinau, kas tep sako. Visadu rinkom ir nė vienas nenumirė. Mieesčionys tegu nerenka, jei jiem negeri“, - atkerta man dzūkiškai užkietėjęs grybautojas, krepšin voveraičių prisidėjęs.

Nesiskundžia dzūkai, grybų sezonas buvo geras. Dzūkijos miškuose voveraičių gerai užderėjo. „Lepeškų, kiek norėjai, prisirinkti galėjai. Kai pradėjo dygti, tai taip ir nesibaigia. Labai jau daug lepeškų. Tik su baravykais gal kiek prasčiau. Antros baravykų bangos taip ir nesulaukėme. Jau kas randa, tai tik po vieną kitą baravyką ir tai tik tokį jau apvalgytą, vargšą kokį. Vienetiniai tik tokie, pavėlavę išdygti“, - papasakoja marcinkoniškė.

Marcinkonių kaimo bendruomenės pirmininkė Rimutė Avižinienė patvirtina, kad marcinkoniškiai dar tikrai pagrybauja. Juolab, kad kitoje savaitėje sinoptikai žada lietų. „Manau, bus tų grybukų dar“, - sako ji. Grybavimo sezono užbaigti dzūkai nelinkę. „Zelionkų dar bus tikrai“, - sako pašnekovė. Jos dar prieš šalnas šiemet pasirodė. „Jau turiu ir užsimarinavusi“, - patikina ji. Dabar, sako, atvės oras, tai sukirmijusių bus mažiau. „Atvės oras, tai menkiau sukirmiję bus. Kai atšąla, tada kirmėlės dingsta. Po šalnų jos auga, o ir tos šalnos gi tik paviršinės dar“, - aiškina ji. Pasakoja, kad vyras zelionkų jau nemažai parinko ir jei visos būtų sveikos buvę, tai trigubai daugiau būtų parnešęs.

„Aš jas pasūdau. Jos parūgsta“, - pasakoja Rimutė. Įspėja, kad persistengti nereiktų ir druskos mostelti per daug nepataria. „Jei per daug pasūdai, tai jos paskui tokios sūrios ir būna“, - sako ji.

„Su mierku druskos ir česnako reikia dėti, tai jos tada gerą parūgimą gauna. Man sūdytos dar skaniau nei marinuotos“, - patikina ji. Prieš valgant sako Rimutė būtina: „Nuplauti, biskį numirkyti ir su smetona, su svogūnu labai skanu“.

 „Zelionkas galima ir į sriubą dėti. Burokų su zelionkom sriuba labai skani. Dietiška tokia. Juokiuosi, tiems, kas nevalgo riebiai. Tik burokas, zelionka, biskį, kas mėgsta, smetonos įsideda, ir jokio riebalo“, - teigia šeimininkė.

Tik štai išplauti šiuos grybus, kantrybės prireikia. „Iš vakaro užmerkiu su druska. Vandeniu užpilu, saują druskos pabarstau. Per naktį pabūna, o ryte penkis, šešis kartus perplaunu. Po tekančiu vandeniu  galima plauti. Bet man geriau bliūde, tada aš matau, ar ant dugno smėlio dar yra, ar jau nėr. Jei ant dugno yra smėliuko, dar reikia plauti. Tiesiog jauti tą smėliuką rankomis. Plauni, kol nebūna smėlio“,  - pasakoja ji. Sako, reikia plauti, kad tarp dantų smėlis negirkšėtų. „Jeigu tingi moteriškė, tai ir girkši pas jų“, - neslepia pašnekovė. Darbo daug? „Bet kad grybai labai skanūs, tai ir plovimas - vienas malonumas“, - prisipažįsta Rimutė. Patvirtina, kad jei jau iš smėlio išlupa zelionkas, tai išplauti tikrai sunku. Bet anot jos, zelionkos – vieni iš geresnių grybų, tad stengtis verta. „Dzūkeliai juos mėgsta“, - neslepia ji.

„Baravykas, zelionka, lepeška, na, ir kaip sako, dar raudonikis koks“, - taip surikiuoja grybus ji.

Grybauti dar žada ir dzūkai nuo Kapčiamiesčio. Miškan dar ir jie traukia.

Aplink Kapčiamiestį grybaujanti Edita pasakoja, kad šeštadienį dar buvo nulėkę grybų pažiūrėti, tačiau jau daug neradę. „Na, voveraičių dar radau. Žinau, kad po šalnų rinkti grybus negerai, tačiau tos, kur radau tikrai geros“, - patikina ji. O ir želvių, tų pačių, kaip marcinkoniškiai vadina, zelionkų, apsidžiaugė jau radusi.

Tad grybavimo sezonas, nors į pabaigą, tačiau vietiniai miškan dar eisią. Sakosi, dar turį ten reikaliukų. 

Facebook komentarai