Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

Nukirpęs nesuskaičiuojamą daugybę avių kupiškėnas svajoja nukakti iki Pirėnų pusiasalio avių augintojų

Autorius: Dainius ŠEPETYS
Marius Klemunskis
Marius Klemunskis
Printer Friendly, PDF & Email

Atvėsus orams, dažnas ūkininkas ima galvoti apie ganiavos pabaigą. Ir nors šiandieniniai avių augintojai neskuba savo gyvulėlių ginti į šiltesnius tvartus, apie vilnos kirpimą prisimena kiekvienas.

Jaunas, bet jau patyręs avių kirpėjas iš Kupiškio rajono Marius Klemunskis sako, kad jo darbo sparta visiškai priklauso nuo avių.

„Jei avys tinkamai šeriamos, prižiūrimos, tai ir jų kirpimas, su kiekviena diena vis labiau įsibėgėjančiame sezone, vyksta sparčiai. Šį rudenį jau du kartus per dieną pavyko nukirpti po šimtą avelių“ – „Agroetai“ pasakoja kupiškėnas.

Avių kirpimo amato Marius išmoko iš savo tėvo – daugkartinio Lietuvos avių kirpimo varžybų nugalėtojo ir prizininko Virginijaus Klemunskio. Tikrai nesuklystume Virginijų pavadinę senu avių kirpimo vilku, bet tai ne dėl amžiaus, o dėl jo didžiulės patirties, įgytos Ispanijoje, Portugalijoje ir, žinoma, mūsų krašto ūkiuose.

Jis visiškai pritaria sūnaus mintims dėl darbo spartos ir prideda savo pastebėjimą: „Avių kirpimo sparta didele dalimi priklauso nuo jos veislės. Dabar ne paslaptis, kad žmonės, ieškodami lengvesnių kelių, pavyzdžiui, labai vislias Romanovų veislės aveles mišrina su mėsinės krypties gyvuliais. Tikriausiai, jie gauna geresnį rezultatą, tačiau avių kirpėjui darbo gerokai padaugėja, nes tokių avių vilna būna itin susivėlusi ir kirpti ją sunku“.

Marius savarankiškai avis kerpa jau trečią sezoną. „Važinėju po visą Lietuvą, patirtis didėja, tačiau norėčiau save išbandyti Pirėnų pusiasalio šalyse, prasieti tėvo išmintais takais. Dėl tinkamų avių auginimo sąlygų, jų veislių, ten per dieną galima nukirpti ir 300 gyvulėlių“, – kalbėjo jaunuolis, pasirengęs priimti gyvenimo iššūkius. Jam patinka šis darbas, smagu kasdien patirti naujų įspūdžių, susipažinti su įvairiais žmonėmis.

Facebook komentarai

T Hegvita agro