Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Parengtos gairės maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugą norintiems teikti asmenims bei verslui

Autorius: Agroeta
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Pastaruoju metu išaugus maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugos poreikiui, daugėja ir šia veikla norinčių užsiimti asmenų bei įmonių, dažnai nežinančių, kaip tam tinkamai pasiruošti.

Reaguojant į dažniausius klausimus ir patikrų vietose pasitaikančius teisės aktų neatitikimus, Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) specialistai parengė gaires. Jos leis užtikrinti, kad į namus, paplūdimius, kurortus ar kitas viešas vietas išnešiojamas ar išvežiojamas maistas būtų teikiamas saugiai ir kokybiškai, o vartotojų lūkesčiai patenkinti.

VMVT, skatindama smulkųjį verslą veikti atsakingai, parengtose gairėse apibrėžė aiškias sąlygas karšto maisto, taip pat ne greitai ir greitai gendančių, užšaldytų maisto produktų transportavimui, įrangai, pačiai transporto priemonei, asmens higienai bei ženklinimui.

Gairėse numatyta, kad tiek fizinis asmuo, tiek ir maistą jau galutiniams vartotojams į namus, taip pat paplūdimiuose, kurortuose ar kitose viešose vietose pristatanti įmonė turi užtikrinti, kad pagamintas karštas maistas (pavyzdžiui, picos, čeburekai ir kt.) būtų pristatomas ne ilgiau kaip per 2 valandas nuo jo pagaminimo ar momento, kai jis išimamas iš šilumą (t. y. +68 °C temperatūrą) palaikančių įrenginių ar talpų.

Negreitai gendantys maisto produktai, tokie kaip šokoladas, gėrimai ir pan., būtų laikomi gamintojo nurodytomis laikymo sąlygomis. Greitai gendančių maisto produktų (įvairių sumuštinių, supakuotų salotų ir kt.) tiekimo ar pardavimo metu žemą temperatūrą palaikančiuose įrenginiuose (talpose) galimas trumpalaikis temperatūros svyravimas, neviršijantis 3 °C (ne ilgiau kaip 2 valandas). Tuo tarpu jau užšaldyti maisto produktai būtų laikomi ne aukštesnėje nei –18 °C temperatūroje, tačiau pervežimo metu galimas trumpalaikis temperatūros svyravimas, neviršijantis 3 °C.

Maisto saugos specialistai atkreipia dėmesį, kad vartotojams tiekiamas maistas ar maisto produktai turi būti ne tik kokybiški ir saugūs, bet ir tinkamai paženklinti, pateikiant vartotojams visą būtiną informaciją.

Be to, primenama, kad asmuo ar įmonė, planuojanti imtis maisto išnešiojimo ar išvežiojimo veiklos, turi turėti VMVT leidimą, o šią veiklą vykdant paplūdimiuose, kurortuose ar kitose viešose vietose privalo papildomai pasirūpinti ir leidimu, kurį išduoda vietos savivaldybės.

VMVT įspėja – tuo atveju, kai fiziniai ar juridiniai asmenys maisto išnešiojimo ar išvežiojimo veiklą vykdo jos neregistravę, yra laikoma, kad tokia veikla yra nelegali ir tai gali užtraukti administracinę atsakomybę.

Facebook komentarai