Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

brolijos baneriukas

 

 

Zemes ukio technikos brolija

Perdirbėjai: pieno supirkimo kainas sumažino sausra

Autorius: Agroeta
Printer Friendly, PDF & Email

Pieno supirkimo kainas nuo šiol nustato gamta, o ne žaliavinio pieno supirkėjai, tad galbūt vertėtų į sutartis įrašyti ir šį punktą. Tokią išvadą galima daryti po antradienį pienininkų asociacijos „Pieno centras“ išplatinto pranešimo, esą ne kas kitas, o „sausra sumažino pieno supirkimo kainas“

Vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina birželį buvo 264 eurai už toną – 5,9 proc. mažesnė nei gegužę, bet 3,2 proc. didesnė nei pernai birželį (256 eurai).

Pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio vertinimu, natūralaus pieno supirkimo kainai birželį esminės įtakos galėjo turėti mažesni baltymingumo ir riebumo rodikliai, kurie atitinkamai siekė 3,26 ir 3,99 proc. Pernai birželį dėl sausros natūralaus pieno rodikliai buvo panašūs - 3,18 proc. baltymingumo ir 3,97 proc. riebumo.

„Pieno baltymingumo ir riebumo rodikliams, taigi ir kainai, įtaką padarė sausra. Pavyzdžiui, perskaičiavus į bazinius rodiklius pieno kaina šių metų birželį, palyginti su geguže, sumažėjo tik 1,9 proc.“, - sakė E.Simonis.

Lietuvos stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, Lietuvos pieno perdirbimo įmonės birželį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 301,4 eurą už toną. Palyginti su geguže, pieno žaliava iš stambių ūkių pigo 5,6 proc.

Iš stambiųjų pieno gamintojų praėjusį mėnesį supirkta 59 proc. viso pieno Lietuvoje.

Europos Sąjungos (ES) šalyse, kuriose dominuoja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, birželį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 338 eurus už toną.

Pasak E.Simonio, pieno supirkimo kainų mažėjimas šiuo metų laikotarpiu – tai bendra tendencija, stebima visose ES šalyse.

„Bendrijoje vidutinė kaina krenta nuo praeitų metų gruodžio mėnesio, tai rodo neapibrėžtą situaciją eksporto rinkose. Istoriškai pieno supirkimo kainos pradeda mažėti nuo metų pradžios ir savo kritimą tęsia iki pat vasaros pabaigos. Ypatingai tai stebima Lietuvoje, kurioje yra didžiausias sezoniškumas tarp visų ES šalių“, - sakė E.Simonis.

Pasak eksperto, kiekvieną pavasarį ir vasarą primelžiama daugiau pieno, bet jame mažėja baltymų ir riebalų santykis, dėl ko atitinkamai mažėja žaliavos supirkimo kaina. Rudenį ir žiemą atvirkščiai – pieno mažėja, bet dėl karvių mitybos piene daugėja riebalų ir baltymų, atitinkamai brangsta ir pieno žaliava.

Facebook komentarai