Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Pirkėjų netrūksta: žmonės tikrus kaimiškus lašinius ir kitus mėsos gaminius perka ir per koronaviruso sukeltą krizę

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
A.Jarutis iš Kelmės r., šešerius metus gaminantis ir parduodantis rūkytus mėsos gaminius, džiaugėsi, jog pirkėjų netrūksta ir šiuo sudėtingu laikotarpiu. A. Jaručio asmeninės nuotr.
A.Jarutis iš Kelmės r., šešerius metus gaminantis ir parduodantis rūkytus mėsos gaminius, džiaugėsi, jog pirkėjų netrūksta ir šiuo sudėtingu laikotarpiu. A. Jaručio asmeninės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Laikšėse (Kelmės ra.) gyvenantis Algirdas Jarutis prieš šešerius metus įkūrė įmonę „Linolis“ ir iki šiolei savo mėsos perdirbimo ceche gamina rūkytus mėsos gaminius bei savo parduotuvėje sėkmingai jais prekiauja. Laikšiškis džiaugėsi, jog tikrus kaimiškus lašinius ar dešras žmonės perka ir per koranaviruso sukeltą krizę.

Nuo prekybos linoleumu iki mėsos gaminių

Laikšiškį Algirdą Jarutį pažįsta ir žino ne tik artimiausių vietovių, Šaukėnų ar Kelmės gyventojai. Tikrų kaimiškų lašinių, rūkytų dešrų, kumpių, mėsos konservų  užsimanę žmonės į Laikšes atvažiuoja ir iš kur kas tolimesnių kraštų.

„Koronavirusas tikrai prekybos nesustabdė. Visais laikais lietuvis mėgo sočiai valgyti, mėsos neatsisako. Elgiamės protingai ir atsakingai, saugomės, ir kitus saugome, turime reikiamų apsaugos priemonių, dezinfekcinio skysčio. Į parduotuvę įleidžiame po vieną pirkėją“, – sakė.

Algirdas Jarutis mėsos perdirbimo cechą, nedidelę parduotuvę įsirengė savo sodyboje. Ir beveik viską – pats, savo rankomis.

„Ne vienerius metus dirbau Šiauliuose, du dešimtmečius Laikšėse prekiavau linoleumu. Įmonė vadinosi „Linolis“. Tą patį pavadinimą palikau ir naujajai įmonei“, – apie neįprastą įmonės pavadinimą pasakojo verslininkas.

Algirdas Jarutis pasakojo, jog visi mėsos gaminiai, kuriais prekiaujama įmonės parduotuvėlėje, yra gardinami natūraliais prieskoniais, rūkomi alksnio dūmu. Kiaulieną ir kitą mėsą perka tik iš patikimų ūkininkų. Tik apgailestauja, jog pastaraisiais metais nebeužauginamos didelės kiaulės, nepavyksta labai storų lašinių pagaminti ir išrūkyti. 

Dar iki dabartinės įmonės atsiradimo laikšiškis gamino dešras, rūkė sau ir kaimynams lašinius. „Skanius lašinius reikia mokėti išrūkyti ir kantrybės neprarasti. Vien sūrime reikia apie tris savaites mirkyti, vėliau – džiovinti, rūkyti alksnio malkomis. Kol kumpis tinka stalui, praeina ir pusantro mėnesio“, – savo verslo subtilybes aiškino A. Jarutis.  

Verslininkas sakė, dažniausiai tenka dirbti be išeiginių. Šiemet vos porą dienų sau ir savo darbuotojams leido nedirbti mėsos ceche. „Toks jau tas verslas. O šiuo laikotarpiu man didžiausias rūpestis visus darbuotojus išlaikyti ir algų nesumažinti“, – pridūrė.

Gardžiavosi ir užsieniečiai

Vietiniams nenuostabu, kad Laikšių verslininko ir seniūnaičio Algirdo Jaučio pagamintais mėsos gaminiais galima gardžiuotis įvairiose Šaukėnų seniūnijos, Kelmės rajono šventėse.

Kaimiškų lašinių, kumpių, dešrų skonį ir kvapą prieš keletą metų įvertino ir Austrijoje. Verslininkas su Kelmės rajono delegacija lankėsi populiarioje Lašinių šventėje. A. Jarutis buvo maloniai nustebintas, jog užsieniečiai jo mėsos gaminius graibstyte graibstė, tik nusipirkę, vėl grįždavo... 

Facebook komentarai

VIDEO GALERIJA