Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

brolijos baneriukas

 

 

Zemes ukio technikos brolija

Pluoštinių kanapių džiovinimas – ką daryti, kad būtų ir lengva, ir patogu

Autorius: Giedrė VILKYTĖ
Konvejerinė „Alvan Blanch“ džiovykla.
Konvejerinė „Alvan Blanch“ džiovykla.
Printer Friendly, PDF & Email

UAB „Bokštuva“ direktorius Jurgis Kostrica džiaugiasi, kad savo klientams gali pasiūlyti universalias, ne vienai grūdinei kultūrai ir netgi ne vienam produktui skirtas džiovyklas. Tai aktualu ir vis labiau populiarėjančiam pluoštinių kanapių auginimui. Kuo dar išsiskiria šios džiovyklos ir be konkurencijos lenkia kitas?

Susidomėjimas pluoštinių kanapių auginimu Lietuvoje didėja, bet dėl šio augalo derliaus apdorojimo technologijų, įskaitant ir džiovinimą, klausimų veikiausiai kyla nemažai?

Tai yra naujiena ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Todėl išties ūkininkai nemažai domisi naujovėmis.

Kokias šios kultūros džiovinimo sistemas siūlote?

Siūlome „Alvan Blanch“ konvejerines džiovyklas. Ši britų gamybos ir projektų inžinerijos kompanija specializuojasi alternatyvių džiovyklų sferoje, todėl žemės ūkio sektoriui gali pasiūlyti įvairios produkcijos. 

Kokie kriterijai yra svarbiausi renkantis džiovyklą?

Pagrindinis kriterijus renkantis džiovyklą yra jos našumas, taip pat tolygus visos masės džiovinimas, energijos taupymas apšildant džiovyklą bei energijos taupymas pagal džiovyklos konstrukcijos ypatumus.

Ką galite pasakyti apie jų veikimo principus?

Kanapių džiovinimui yra naudojamos konvejerinės džiovyklos. Galėčiau išskirti keletą šio nepertraukiamo veikimo principų. Pirmiausia tai – pagrindinis masės lyginimo būgnas. Kintamas būgno aukštis ir greitis padeda reguliuoti sluoksnio storį ir užtikrinti srauto vienodumą. Keliose skirtingose džiovinimo zonose galima naudoti įvairius temperatūros režimus ir oro srautus. Taip užtikrinama, kad produktas išdžiūtų kuo geriau.

Konvejerinės džiovyklos naudoja tiesioginius (dyzelinas, gamtinės dujos, LPG, biomasės šiluma) ir netiesioginius (karštas vanduo, kogeneracinės sistemos) šilumos šaltinius. Be to, yra keičiamas aušinimo plotas, o atidirbęs pašildytas oras vėliau naudojamas pakartotiniam džiovinimui.

Negalima nepaminėti ir emisijos. Jai būdingas mažas išmetamųjų dulkių, azoto oksidų (NOx), sieros oksidų (SOx) ir lakiųjų organinių medžiagų (VOC) kiekis.

Kokius privalumus galima išskirti?

Kaip vieną didžiausių šios džiovyklos privalumų, galima išskirti universalumą. Konvejerinė „Alvan Blanch“ džiovykla gali džiovinti grūdus, kanapes, biomasę, medžio čipsus ir t. t. Dėl žemos temperatūros yra išlaikoma kokybė. Be to, sumažėja užsidegimo pavojus.

Dar vienas privalumas – žemas triukšmo lygis. Specialios ventiliatorių sparnuotės skleidžia nedidelį garsą, kuris gali būti lengvai nuslopinamas. Be to, kuras naudojamas itin ekonomiškai. Tai yra pakartotinai panaudojamas išeinantis oras iš galinės sekcijos.

Savų privalumų turi ir kintamo greičio pavaros. Jos suteikia tikslumo valdymui ir padeda optimaliai vartoti energiją. Išskirtina ir tai, kad transporterio elektros varikliai valdomi dažnio keitikliais, kurie masės srautą transporteryje kontroliuoja tiksliai ir tolygiai. Be kita ko, visos konstrukcijos yra patikimos, o joms suteikiame 2 metų garantiją ir aptarnavimo paslaugas.

Ar sudėtingas džiovyklos sistemos aptarnavimas?

Džiovyklų priežiūra nėra sudėtinga, bet reikia tai daryti reguliariai. Iš techninės pusės galima išskirti, jog išmaniam valdymui yra pilnai integruota patogi valdymo sistema. Programuojami valdikliai (PLC) sukomponuoti su dideliu lietimui jautriu ekranu, duomenų įrašymu. Yra ir energijos sąnaudų monitoringas, nuotolinė prieiga ir valdymas. Optimaliam džiovinimui ir energijos panaudojimui pasitelkiami variklių dažnio keitikliai. Tad, manau, ūkininkui belieka apsispręsti, o susidomėjusiems būtinai viską dar tiksliau paaiškinsime, supažindinsime ir pasiūlysime optimaliausius sprendimus.

Su UAB „Bokštuva“ galite susisiekti telefonu +370 37 263 802 arba apsilankę įmonės svetainėje internete www.bokstuva.lt.

Facebook komentarai