Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

Šiltnamių pomidorams jau nereikia – puikiausiai dera lauke

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Rita Sabestinienė iš Stebulių kaimo Lazdijų rajone džiaugiasi pomidorų derliumi.
Rita Sabestinienė iš Stebulių kaimo Lazdijų rajone džiaugiasi pomidorų derliumi.
Printer Friendly, PDF & Email

Daržininkai džiūgauja – šiemet pomidorų derlius gausus. Dažnas puikuojasi pusės kilogramo užaugintais raudonskruosčiais, kiti gi jau sako, kad pusę kilogramo sveriančiais pomidorais nieko nenustebinsi ir rodo savo gražuolius siekinančius 600–700 gramų.

„Pomidorų yra, bet jų auginimo ypatumai keičiasi“, – teigia Rita Sabestinienė iš Stebulių kaimo Lazdijų rajone.

Skaniausias patiekalas: lašiniai ir pomidorai su svogūnais ir grietine

Pomidorai – viena mėgstamiausių daržovių.

„Jų visad norisi. Yra kas agurkus mėgsta, bet vis tiek pomidorų norisi. O ypač nepirktiniai, savi, pačio užauginti, šie patys skaniausi,  kvapniausi”, – tikina Rita kasmet užsiauginanti gausų pomidorų derlių.

„Kasdien po 10 kibirų aš neparduodu. Tiek kasdien nepriskinu, bet kad jų yra tai tikrai. Aš jų turiu: ir dideli, ir gražūs. Kartais tokie jau gražūs, kad imu galvoti, kad šiemet dar geresni, didesni, gražesni užaugo nei pernai“, – tarsteli ji.

„Neauginu aš plantacijų. Patys sau auginame. Ko per daug – parduodame. Aš taip pripratusi. Ir man taip visai gerai“, – sako daržininkė.

Jų užtenka ne tik savai šeimai pavalgyti, bet ir draugams, bičiuliams, užsirašiusiųjų į eilę,  laukiančių „kaimiškų“ pomidorų, kada gi Rita priskins kokį kibirą, sąrašas ilgas, ji ir dovanoja, ir dalina, ir pardavimui turi. O štai, ar ruoš atsargų žiemai, nė pati nežino.

„Atsivalgome, o paskui nieks nė nenori. Tai ar verta dirbti ir ruošti žiemai, kaip kad įpratus? Neapsimoka, nė daryt, niekas nenori valgyt”, – vis dar svarsto Rita.

 „Ši daržovė ne tik skanus maistas, bet ir vaistas”, – sako ji. Tikina, kad be pomidorų ji neįsivaizduoja vasaros. Sodino įvairių veislių. Tikina, jog norėjo įvairovės. Sako, kad dabar ji nieko nė negamina, mat skaniausias patiekalas: lašiniai ir pomidorai su svogūnais ir grietine.

„Daugiau nieko gali ir nebūt. Vasarą, tai pats skaniausias maistas”, – sako ji prisipažindama, kad  rankos traumą patyrusi, tad prie viryklės šią vasarą mažai stovėjusi, o dargi tie karščiai kamuoja. Anot jos, šiemet viskas „čiudniau“.

Pomidorams dabar užtektų pastogės

Du šiltnamiai pilni pomidorų. Sako, kad dabar jau pomidorus auginti reikia kitaip – šiltnamių jiems nereikia. „Pomidorams šiltnamių jau nereikia. Jiems per karšta šiltnamiuose“, – jau įsitikina ne pirmi metai Rita.

„Tik kokios pastogės, su stogu be šonų. Pomidorams taip geriau būtų, nekeptų taip. Nusipirkau gerą, naują šiltnamį ir beveik graudinuosi, jis visai nereikalingas. Pomidorams geriau lauke nei šiltnamyje. Jau mačiau, kad kiti taip daro tik pastogę“, – patikina ji.

Sako, kad jau ne pirmi metai, kai pastebi, kad pomidorai kuo puikiausiai užauga lauko sąlygomis.

Jei nepatingi pasisodini pavasarį ir prižiūri – „kiek būna, tiek, bet būna“

Darbo daug. „Šakos pomidorų lanksčios būdavo, o dabar šiltnamyje, gal nuo karščio, kaip sumedėję tokios net lūžta“, – pastebi ji.

Ir dabar, sako, žiūri, jog būtų gerai dar kartelį apskabyti – daugiau ir nereiktų jau, ko gero. 

„O laistymo kiek! Laistome retai ir daug, bet kiek belaistytum karštis daro savo, tas besaikis svilinimas – ne į naudą pomidorams, jiems per karšta. Šilnamyje viskas dega. Anksčiau įeini, toks gaivumas, drėgnumas jaučiasi, o dabar, kad ir šaknys šlapios vis tiek deginimas, karštis baisus “, – kalba ji.

Eina į šiltnamį tik vakare, kad neapsidegintų, mat jautresnę odą pomidorų lapai, šakos, sako,  „degina“ kaip dilgėlės, gal net labiau jau „degina“ kaip  rūtos. „Būtinai reikia apsirengti“, – ir pataria, ir įspėja ji.

Neslepia, kad kartais pagalvoja, jog augins mažiau. Bet vėl apsisukusi sako, svarbiausia nepatingėti ir pavasarį pasisodinti, o paskui jau tikrai prižiūri. O ir kiek bus, tiek, bet vis tiek turėsi. 

Prasideda rūkai, pomidorai baigiasi, „eina“ chrizantemos

 „Paskui jau prasideda rūkai ir viskas. Rugsėjo 15 dieną į šiltnamį jau sodinu – jau „eina“- chrizantemos“, – patikina ji. Anot jos, apie tokį laiką baiginėjasi pomidorai.

„Gali savaite prasitęsti, bet vistiek jau į pabaigą. Spalio mėnesį nebus vasara, jau koks bebūtų tas oras neblogas“, – žino ji.

Pomidorų sako, dar bus iki pirmųjų šalnų.

„Tada jau reikia nuskinti. Geriau jau jie nunoks dėžutėse negu  pakąstų šalna“, – tikina ji.

„Pomidorų yra ir dar bus, dar labai daug žiedų, užmegztų dar tik. Ar sunokinti visus spės? Vargu, manyčiau, kad šie metai bus truputėlį kitokie nei įprastai ir pomidorų augintojams“, – svarsto R. Sabestinienė.

Facebook komentarai

bas

a