Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Šiųmetė sūrių šventė gali būti paskutinė: žmonės vis mažiau belaiko karvių

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Populiarumo sulaukusi sūrių šventė Pakražantyje šiemet bus surengta 14 kartą. Autorės nuotr.
Populiarumo sulaukusi sūrių šventė Pakražantyje šiemet bus surengta 14 kartą. Autorės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Rugpjūčio 8 dieną Griniuose (Kelmės raj.) organizuojama respublikinė sūrių  šventė „Nuo Jurginių – lig Žolinių“, pasak jos organizatorių, gali būti ir paskutinė.

„Bėdų bėda – žmonės beveik nebelaiko karvių, mažėja ir kitų gyvulių. Kas bus su smulkiaisiais gyvulininkais po 2023-ųjų, iš viso nebeaišku. Gal nebeapsimokės nė vienos karvutės laikyti? Iš ko sūrius bedarysi? Žinoma, sumanios šeimininkės prispaudžia sūrių ir iš lašinių, kiaušinių, žuvies, bet tai jau ne tradiciniai sūriai“, – sakė Pakražančio kultūros centro mėgėjų meno kolektyvo vadovė Danutė Anankaitė, buvusi ir prie sūrių šventės ištakų, ir prie ilgamečio rengimo, vedimo.

Šiemet į šventę sūrių žada atvežti visi Kelmės rajono kultūros centrai, pavienės vietinės šeimininkės, viešnios iš kitų vietovių. Valpainių kaimo bendruomenės pirmininkė, sūrininkė Dalia Zakarienė pažadėjo suspausti didelį šventinį varškės sūrį. Renginio vedimas patikėtas profesionaliam aktoriui Modestui Vaitkevičiui.

Kad dėl karštų orų sūriai neprarastų skonio ir išvaizdos, šeimininkės savo gaminiais šventės dalyvius vaišins tuoj po jų pristatymo. Šiemet nuspręsta atsisakyti sūrių nominacijų ir nugalėtojų.

„Visi sūriai savotiškai skanūs ir įdomūs, su meile pagaminti“, – pažymėjo D. Anankaitė.

Sūrių šventė Pakražantyje vyks keturioliktą kartą. Tiesa, ankstesniais metais renginys būdavo organizuojamas Jurginių proga ir vadindavosi „Jurgis, Jorgis ir Jurgelis – skamba jis visom tarmelėm“. Pernai dėl pandemijos ir karantino apribojimų, šventė nukelta į Žolines. Šiemet – dar anksčiau, kad, pasak organizatorių, abi šventės į vieną krūvą nesukristų.

Švente siekiama išsaugoti ir pristatyti aplinkiniams regiono tradicijas ir papročius, aktualizuoti tautinio paveldo maisto gaminio – sūrio, būdingo konkrečiai vietovei ar etnografiniam regionui, išsaugojimą ir puoselėjimą.

Facebook komentarai