Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

SOS: pomidorai pūva. Daržininkės žino liaudiškų „vaistų“

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Vieni šiemet atsidžiaugti negali gausiu pomidorų derliumi, kiti niekaip neatsigina ligų: pomidorai pūsta.

Žemė šiltnamyje tik iš paviršiaus atrodo sausa

Daržininkė Lina Gencerauskaitė iš Birutės kaimo (Lazdijų rajonas) sako, kad viskas tik todėl, kad pernelyg daug laistyta, jei lapai žali, gražūs. „Šiemet ir taip labai drėgna, o jei dar vandenio pilat, tai ir pūsta“, - sako ji. Anot jos, žemė šiltnamyje atrodo vienaip, o situacija visai kitokia, tad nereikėtų apsigauti. „Šiltnamyje atrodo, kad žemė iš paviršiaus sausa, o iš tikrųjų, jei pakapstytumėte, pamatytumėte, kad giliau ji drėgna ir pomidorams vandens visai nereikia“, - sako ji. Pagalvojusi patikina, kad ji savo šiltnamio pomidorus laistė vieną kartą per šią vasarą. „Pomidorus reikia lieti tada, kai jų lapai apglemba. Tai ženklas, kad reikia duoti atsigerti“, - sako ji.

Ji pati ne tik pomidorus, visas daržoves, o ir gėles, vynuoges apipurškia indų ploviklį praskiedus su vandeniu. „Jei kokia liga užpuola. Ypač tai gera priemonė nuo amarų“, - tikina ji. O ar nepakenksime augalams? „Ne, tikrai ne. Indus juk kasdien plauname ir galvoji, kad tą ploviklį jau taip gerai išplauname, kad nė kiek mums jo nepatenka valgant? Savo vynuoges, rožes, pomidorus aš taip ne kartą išgelbėjau nuo amarų. Su indų plovikliu“, - patikina daržininkė.

Rūkas – peilis pomidorams

Kita daržininkė Edita Stanionytė iš Naujosios Kirsnos sako, kad jei jau gausiai pūna pomidorai, tikėtina, kad liga užleista jau. Abejonių nėra: ligą tikrai „pagavę“. „Puvinys“, - nustato ji. Klausia: „Gal šiltnamį atidarytą palieku?“ O  jau negerai, nes rūkai prasidėjo. „Atsikeli ir rūkas jau. Rūkas – peilis pomidorams“, - tiesiai sako ji.

Ačiū, Dievui, turi patarimų. „Geriausia nuskinti pomidorus sveikus ir susidėti į dėžę: pomidorai, kartono lapas ir vėl pomidorai. Taip susisluoksniuoti. Arba tiesiog ant saulėtos palangės: greit išnoks. Skink tuos, kurie jau į baltumą tokie, dideli jau, mažiukų neskink dar“, - pataria ji, kaip bent kiek pomidorų išsinokinti. Anot jos, tie, kur sveiki dar sunoks dėžėje. „Sunoks, kaip perkūnu“, - nenuvilia ji. Kitaip, anot jos, supus visi. Sako, kad kokią ligą užsinešiau į savo šiltnamį. „Per daug vaikštai po svetimus“, - sako ji. Pataria: „Reikia nusipirkti parduotuvėje pieno, tik lietuviško, tikro, brangesnio, šiukštu, ne lenkiško to, kur iš miltelių „padarytas“, o dar geriau iš kokios kaimo moterėlės, kuri dar karvukę turi. Bet rask dabar tokią, jau nėra nei tų močiučių, nei karvukių. Na, gero pieno reikia. Pieną praskiesk su vandeniu: 2 litrai vandens – litras pieno. Skystimas turi būti baltas. Juo reikia apipurkšti pomidorus. Bet taip kad ant lapukų pienuko lašai stovėtų. Gausiai“. Tikina, kad kad turėtų „pamačyti“. „Nes jei jau patys pomidorai pūsta, tai labai negerai. Gal ir pavėluota jau?“ – svarsto mano pomidorų gelbėtoja. Sako, kad pienas – geras vaistas pomidorams gal net pats geriausias. „Galima, kas dvi savaitės profilaktiškai purkšti. Nepakenks tikrai, o nauda akivaidi. Pamatysi“, - sako ji. Patikina, kad vienais metais ir pas ją taip buvę: šitie „vaistai“ padėję. „Reiktų būtinai nupurkšt, kai dar tik auga, na, jau žydi. Gi pienas nieko nekenkia – ekologiška“, - patikina daržininkė.

Viskas padaryta, kaip liepta: lauksime rezultatų. Tiesa, pirmieji pomidorai kartoninėje dėžėje jau nunoko, šiltnamyje, ko gero, ir šitie būtų supuvę.

Facebook komentarai

bas

a