Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Supaprastinti reikalavimai lengvins verslo pradžią užsiimantiems maisto tvarkymu

Autorius: Agroeta
Maisto ruošimas
Maisto ruošimas
Printer Friendly, PDF & Email

Šiomis dienomis įsigaliojo maisto tvarkymo subjektų registravimo tvarkos pakeitimai, kurie leis dar labiau sumažinti administracinę naštą – viešojo maitinimo paslaugų tiekėjams ir prekybininkams lengviau ir gerokai paprasčiau pradėti su maisto gamyba susijusią veiklą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), įvertinusi žemą kai kurių su maisto tvarkymu siejamų veiklų rizikingumą, atnaujino leidimų išdavimo tvarką negyvūninio maisto gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos bei viešojo maitinimo įmonėms. Nuo šiol paprasčiau bus registruojamos visos viešojo maitinimo bei didmeninės prekybos veiklos – pavyzdžiui, kavinių, užkandinių, mokyklų virtuvių ir kitos maitinimo, vaisių, uogų ir daržovių ar mėsos didmeninės prekybos veiklos. Iki tol paprastesne tvarka buvo registruotos įvairios pirminės negyvūninio maisto produktų gamybos veiklos, mažmeninė prekyba, prekyba internetu, degalinėse ar kioskuose, pagaminto maisto tiekimas renginiams ar pagal sutartis.

Pagal naująją leidimų išdavimo tvarką, viešojo maitinimo bei didmeninės prekybos veiklą siekiančios įteisinti įmonės galės būti registruojamos per perpus trumpesnį terminą ir turės pateikti mažiau dokumentų. Leidimą bus galima gauti per 5 darbo dienas ir tam tereikės pateikti nustatytos formos prašymą, maisto tvarkymo proceso aprašymą, įskaitant ir duomenis apie įmonėse įdiegtą savikontrolės sistemą, taip pat dokumento, kuriuo patvirtinama teisė naudotis maisto tvarkymo vieta, kopiją. Viešojo maitinimo veiklą arba mažmeninės prekybos iš mobiliųjų parduotuvių veiklą planuojantys vykdyti subjektai papildomai turės pateikti ir maisto tvarkymo patalpų projektą (planą) su įrenginių išdėstymu. Anksčiau ši leidimo išdavimo didmeninės prekybos ir viešojo maitinimo veiklai procedūra trukdavo apie 10 darbo dienų ir buvo prašoma pateikti iki 7 dokumentų.

Atnaujinus leidimų išdavimo tvarką, numatyta, kad siekiant vykdyti pirminės gamybos, prekybos ir (ar) viešojo maitinimo veiklą maisto tvarkymo veiklos sąlygų patikrinimas vietoje nebus atliekamas, t. y. bus vertinami tik pateikti dokumentai ir duomenys. Įmonės veikla bus patikrinta jai jau pradėjus veikti. Ši lengvata nebus taikoma tik daigų auginimo ir negyvūninio maisto gamybos įmonėms. Joms leidimai ir toliau bus išduodami tik atlikus patikrinimus vietoje.

Naujai registruojamoms mažmeninės ir didmeninės prekybos bei viešojo maitinimo įmonėms nebebus išduodamas maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas, tačiau įmonės, iki tol jau turėjusios išduotus maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, galės ir toliau vykdyti veiklą nekeisdamos leidimo tipo į registraciją.

VMVT primena, kad gruodžio 14 d. įsigaliojo ir supaprastinti maisto tvarkymo namuose reikalavimai, taikomi privačiuose butuose ar panašiose patalpose nedideliais kiekiais gaminamam maistui. Nuo šiol veiklą įteisinę ir VMVT registravęsi nustatyta tvarka maisto tvarkymo subjektai, vykdantys kepyklos ir miltinių produktų gamybos arba paruoštų valgių ir patiekalų gamybos veiklą, visus maisto tvarkymo etapus legaliai galės atlikti ir namų ūkio reikmėms skirtoje virtuvėje, jeigu maisto, skirto šeimos nariams, ir maisto, kuris tiekiamas rinkai tiesiogiai vartotojams, tvarkymas bus atliekamas skirtingu laiku laikantis nustatytų reikalavimų.

Facebook komentarai