Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

dojusagro

"Sūrių alėjoje" produktus pristatė ir smulkūs ūkininkai, ir didelės žemės ūkio bendrovės

Autorius: Mikas JUOZAPAITIS
Prekiautojai sūriais privalėjo parengti ir degustacijos staliukus.
Prekiautojai sūriais privalėjo parengti ir degustacijos staliukus.
Printer Friendly, PDF & Email

Vasaros pabaigoje Kretingos r. savivaldybė buvo užsibrėžusi, kad rudeninėje derliaus šventėje organizuos „Sūrių alėją“, kurioje bus degustuojami ir pardavinėjami naminiai sūriai ne tik iš rajono, bet ir kitų šalies vietovių, gal net užsienio. Rudens derliaus šventėje „Agroeta“ pasidomėjo, kaip savivaldybei pavyko savo sumanymą įgyvendinti.

Rotušės aikštėje, kur šventė vyko, įsikūrė ir „Sūrių alėja“, tarsi savas, uždaras, nuo kitų prekybininkų atskirtas kiemas. Aišku, įėjimas į jį buvo laisvas, todėl apsilankiusiųjų netrūko.

Nors prieš gerą mėnesį rajono Žemės ūkio skyriaus vedėja Ženeta Seniūnienė vylėsi, kad alėjoje pavyks surinkti bent 20 sūrių gamintojų, šventėje jų buvo gerokai mažiau – maždaug pusė planuoto skaičiaus. Sūrių pardavėjų klausinėjome, iš kokio jie rajono, nuo kada užsiima sūrių gamyba.

Antai iš Vilkaviškio r. Mažųjų Šeivių k. atvykę sūrių gamintojai buvo vieninteliai, pardavinėję brandintus sūrius. Ūkininkės Beatos Navickienės sūrių pasirinkimas buvo gausus: su pipirais, levandomis, džiovintais pomidorais ir bazilikais, ožrage ir kitais. Kai kurių rūšių sūrių prekyboje jau nebebuvo. Šių sūrių palapinėje tvyrojo ypatingas, tik brandintiems sūriams būdingas kvapas.

Savo produktus pardavinėjo ir vienintelis gamintojas iš užsienio – įmonė „Dzintari“ iš Ogrės nuovados Latvijoje. Sūrių gamintojo atstovas „Agroetai“ sakė, kad tai paprasti varškės sūriai, gaminami iš neseparuoto karvių pieno, su kmynais, saulėgrąžomis, razinomis, bazilikais ir kitais priedais, jie buvo pardavinėjami po 12 Eur/kg. Beje, sūriai labai neįprastos formos, didokos dėžutės formos, viršuje matyti sūrmaišio suraukimai.

Sūriais prekiavo žinomos Bariūnų žemės ūkio bendrovės iš Joniškio r. atstovai, jie sakė, kad ne tik sūrius, bet ir kitus pieno produktus gamina iš bendrovėje laikomų karvių pieno, tačiau tenka pirkti jo ir iš kitų ūkininkų.

Buvo ir netradicinių sūrių – obuolių sūrius pardavinėjo Gvidas Paulius iš Utenos r. Šitie sūriai taip pat buvo su įvairiais priedais – šermukšniais, apelsinų žievelėmis, cinamonu, gvazdikėliais ir kitais.

Nors ir nebuvo toli vykti, vietos gamintojų teko paieškoti ir pavyko surasti vos vieną – Aldoną Žiubrienę iš Kurmaičių k.

„Savo sūrius paprastai pardavinėju Kretingos turguje, niekur toliau nelakstau. Esu ūkininkė, laikau penkias karves ir jų pieną perdarau į sūrius, žemaitišką kastinį ir kitus produktus. Sūrių turiu visokių – su kmynais, kitais prieskoniais, keptų ir šviežių“, – „Agroetai“ sakė A. Žiubrienė.

Galbūt kretingiškiams ir nepavyko pasiekti užsibrėžto tikslo – į vieną alėją surinkti 20 sūrininkų, tačiau kaip pirmam kartui rezultatas visai neblogas, juo labiau, kad sūrių gamintojų geografija pakankamai plati.

Facebook komentarai

T Hegvita agro