Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Susitelkusi kaimo bendruomenė imasi verslo: maistą gamins profesionalus virtuvės šefas, senoliai gaus nemokamos sriubos

Autorius: Daiva BARTAŠEVIČIŪTĖ
Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenė ėmėsi naujos veiklos – išvežiojamo maisto gamybos ir tiekimo verslo.
Naujosios Kirsnos kaimo bendruomenė ėmėsi naujos veiklos – išvežiojamo maisto gamybos ir tiekimo verslo.
Printer Friendly, PDF & Email

Naujosios Kirsnos kaimo (Lazdijų rajonas) bendruomenė, kurią ne vienerius metus jungia bendri siekiai, ėmėsi naujos veiklos – išvežiojamo maisto gamybos ir tiekimo verslo. Jo įgyvendinimui Nacionalinė mokėjimo agentūra kartu su Lazdijų rajono savivaldybe skyrė beveik 61 tūkstantį eurų.

„Verslo idėja nebuvo nei atsitiktinė, nei netikėta. Ją pasiūlė į gimtąjį kaimą sugrįžęs profesionalus virėjas Vytas Urbanskas, kurio pagamintais valgiais ne kartą mėgavomės bendruomenės šventėse.

Garsiuose Kauno restoranuose – „Medžiotojų užeiga“, „Bernelių užeiga“, „Legenda“, „Bajorkiemis“ gamybos vadovu dirbęs vyras per daugelį metų sukauptą patirtį norėjo pritaikyti savame krašte. Jis norėjo kurti bendruomenės verslą, o mes norėjome veiklos“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė Neringa Apolskienė.

Anot jos, kaip tik tuo metu buvo galima dalyvauti projekte „Bendruomeninio verslo kūrimas“ pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę LEADER, kuri yra ir viena iš „Lazdijų rajono kaimo plėtros strategijos 2016–2023 m.“ dalių.

Bendruomenės iniciatyvą aktyviai palaikė ir valdžia, patarimų negailėjo Dzūkijos kaimo plėtros partnerių asociacijos darbuotojos.

Išvežiojamojo maisto gamybos ir tiekimo verslas startuos liepos mėnesį. Dabar skubama suremontuoti patalpas: pakeisti santechniką, elektros instaliaciją, grindis, langus. Tuo pačiu metu  vyksta viešieji pirkimai įrangai įsigyti. Už projekto lėšas bendruomenė įsigis  indaplovę, konvekcinę krosnį, du šaldytuvus, virykles, specialius stalus, kitą buitinę techniką ir maisto gamybai reikalingas priemones.

Virtuvė bus įrengta buvusiame vaikų darželyje, kur bendruomenė jau ne vienerius metus turi erdvią, keturiasdešimt žmonių talpinančią salę. „Kai turėsime savą virtuvę, ten galėsime rengti šventinius pobūvius, gedulingus pietus ir taip pritraukti kitą verslą“, – apie ateitį optimistiškai kalbėjo N. Apolskienė.

Išvažiojamojo maisto meniu klientams siūlys pats virtuvės šefas. Tai bus ir karšti patiekalai, ir šalti užkandžiai, ir proginiai išskirtiniai patiekalai. 

„Ruošiu įvairiausius patiekalus iš mėsos, žuvies, labiausiai patinka gaminti įdarytas lydekas. Tik konditerinių patiekalų nesiimu, nors juos labai mėgstu“, – šypsodamasis pasakojo V. Urbanskas, kurio giminėje potraukis ir gebėjimas gaminti maistą, su genais perduodamas iš kartos į kartą. 

Išvežiojamasis maistas pirmiausia bus pristatomas Lazdijų rajono gyventojams, o esant  pageidavimui, dzūkai galės nuvežti ir į bet kurią kitą vietą.

Kol kas įsteigtas vienas darbuotojo etatas, tačiau į verslą įsitrauks gerokai daugiau bendruomenės narių. Daržovės bus perkamos iš vietinių augintojų. Konditerijos gaminius – tortus, šakočius, šimtalapius ir kitokius skanumynus ruoš bendruomenės moterys.

„Sukursime bukletą su informacija, kur kokių patiekalų galima užsisakyti. Žadame bendradarbiauti su Senųjų Šeštokų bendruomene, nuomojančia pirtis ir kubilus. Siūlysime viena kitos paslaugas“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė.

Kol įrenginėjamos patalpos ir sprendžiami kiti su verslu susiję klausimai, kirsniškių mintyse jau gimsta nauji planai.

„Žadame vienišiems, skurdžiai gyvenantiems senoliams kartą per savaitę nemokamai atvežti sočios sriubos. Tai būtų mūsų atsidėkojimas ir parama jiems“, –  naujais planais dalijosi N. Apolskienė.

Facebook komentarai