Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Svajonė išsipildė: ūkininkė sūrius gamina savo sūrinėje

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Dalia Zakarienė su namiškių pagalba ne tik iš savo karvučių pieno gamina varškę, sūrius, bet juos ir parduoda – išvežioja autobusiuku po įvairias Kelmės ir gretimų rajonų vietoves. Asmeninės nuotr.
Dalia Zakarienė su namiškių pagalba ne tik iš savo karvučių pieno gamina varškę, sūrius, bet juos ir parduoda – išvežioja autobusiuku po įvairias Kelmės ir gretimų rajonų vietoves. Asmeninės nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Kelmės rajone Valpainiuose gyvenanti Dalia Zakarienė, pagaliau įgyvendino seną svajonę – nuo birželio pirmosios atidarė sūrinę, kurioje gamina varškę ir spaudžia įvairius sūrius iš savo karvių pieno.

Asociacijos „Valpainių sūriai“ produkcija autobusėliu pasiekia įvairias Kelmės ir kaimyninių rajonų vietoves, jais prekiauja D. Zarienės marti Laura Zakarienė. Visada į pagalbą ateina ir valpainiškės vyras Arūnas Zakaras.

„Nors svajonė apie sūrinę buvo mano, jai tapti tikrove labai paskatino, drąsino Kelmės Vietos veiklos grupės moterys, o dirbame bendrai visa šeima“, – džiaugėsi ūkininkė. 

Sūrinė – buvusioje lauko virtuvėlėje

Oficialiai asociacija „Valpainių sūriai“ pradėjo veikti tik birželio pradžioje.

Sūrinė įrengta Zakarų buvusioje lauko virtuvėlėje. Apie 30 kvadratinių metrų užimančioje patalpoje – cechas, persirengimo kambarys, skalbimo mašina, lentynos, kriauklė, stalas. Ceche už projektines lėšas įsigytas 100 litrų talpos pieno katilas, presas sūriams spausti, didžiulis šaldytuvas gatavai produkcijai laikyti, autobusėlis su įranga. Už savus pinigus Zakarai nusipirko gerokai virš tūkstančio eurų kainavusias lipdukines svarstykles, reikalingas tvarkingam ženklinimui, kompresorių.

„Iš viso finansinės paramos gavau 58 tūkstančius eurų, dar reikėjo dešimt procentų, 12 tūkstančių eurų, prisidėti savo lėšomis. Sūrinę įsirengėme patys. Dar pirksime pramoninį vakuumatorių, nes turimas jau per menkas“, – sakė D. Zakarienė.

Kol svajonė tapo tikrove, prireikė nemažai laiko. Dalia Zakarienė pasakojo, jog ne vienerius metus svajojusi gaminti savo karvių pieno sūrius savo sūrinėje. Bet, pasak ūkininkės, tikriausiai dar ilgai būtų svajojusi ir dvejojusi, jei ne Kelmės vietos veiklos grupės moterys. Jos ir paskatino D. Zakarienę rašyti projektą. 2020 metų pabaigoje projektas jau buvo priduotas, tuoj po Naujųjų – patvirtintas. Dar metai praėjo, kol sūrinė buvo įrengta, reikalinga įranga supirkta, ir veikla prasidėjo.

Per dieną pagamina ir 100 sūrių    

Dalia Zakarienė naujojoje sūrinėje varškę gamina ir sūrius spaudžia tik iš savų karvių pieno. Zakarai laiko nedidelę, dešimties karvių bandą, greitai veršiuosis kelios pirmaveršės telyčios.

„Vyras užsiima karvių melžimu, kitais sunkesniais darbais. Man paprasčiausiai laiko neliktų. Visą dieną iš sūrinės neišeinu. Net karšta darosi, vos spėju suktis. Marti Laura Zakarienė pagamintą produkciją veža parduoti į turgelius. Sūnus Vitalijus su Laura ir keturmečiais dvyniais netoli mūsų gyvena, gali padėti“, – sakė sūrininkė.

D. Zakarienė nerimauja dėl rudens ir žiemos sezono. Bijo, kad gali pritrūkti pieno varškei, sūriams gaminti. Svarsto nusipirkti dar karvučių, tik nežinia, ar pavyks kur rasti. Bet jau aplinkui, pasak ūkininkės, retas žmogus karvę laiko.

Kol kas per dieną Valpainiškė perdirba apie 200 litrų pieno, suspaudžia nuo 80 iki 100 sūrių.

Dalia Zakarienė džiaugėsi, jog, kartą paragavę jos sūrių, žmonės būtinai sugrįžta ir kitą sykį nusipirkti. „Kai antrąsyk į Kelmės turgų nuvykome, pirkėjai mūsų sūrių jau laukė. Panašiai nutiko ir Tytuvėnuose. Prekiaujame ir Skaudvilėje, Nemakščiuose. Žmonės prašo ir grietinės, ir sviesto. Bet bent jau artimiausiu metu dar negalėsime šių pieno produktų pasiūlyti, nespėsiu pagaminti. Apsiriboju tik varške ir įvairiausiais sūriais – keptais, rūkytais, saldžiais, su kmynais ir t.t.“, – pasakojo ūkininkė, pridūrusi, jog problemų dėl rinkos ir konkurencijos kol kas nematanti.

Ateityje pagal galimybes sūrių, kitų pieno produktų iš savų karvių pieno D. Zakarienė ketina gaminti daugiau ir įvairesnių. Moteris tvirtai įsitikinusi, jog išgyventi galima ir iš nedidelio verslo. Tik tam reikia idėjų, sumanumo, darbštumo, šeimos palaikymo ir bendro darbo.      

Facebook komentarai

bas

a