Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Šventė kokybiško lietuviško maisto gamintojams ir vartotojams

Autorius: Agroeta
Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas padėkojo visiems šventėms dalyviams, besidomintiems lietuvišku maistu, pagamintu tvariais gamybos būdais.
Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas padėkojo visiems šventėms dalyviams, besidomintiems lietuvišku maistu, pagamintu tvariais gamybos būdais.
Printer Friendly, PDF & Email

Jau ketvirtus metus rugsėjo mėnesį Vilniuje vykstanti Kokybiško maisto šventė sukviečia gausų būrį sveikatai palankaus maisto mėgėjų, ūkininkų, mokslininkų, maitinimo įstaigų atstovų. Šiuo renginiu Žemės ūkio ministerija siekia didinti žmonių sąmoningumą renkantis kokybe ženklintus maisto produktus ir populiarinti jų vartojimą Lietuvoje.

Visame pasaulyje auga dėmesys maisto tausojimui, produktų kokybei ir žmonių sveikatai. Lietuvos vartotojai turi vis daugiau galimybių įsigyti kokybiškų maisto produktų. Tačiau pagal kokybės sistemas pagaminti produktai vis dar nėra labai gerai žinomi vartotojams. Todėl šventėje daug dėmesio skirta ekologiškiems ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintiems produktams bei maisto produktams, paženklintiems saugoma geografine nuoroda, saugoma kilmės vietos nuoroda ir garantuoto tradicinio gaminio nuoroda. Visi jie ypatingi tuo, kad jiems keliami aukštesni reikalavimai, negu įprastiniams.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, kalbėdamas apie Žaliojo kurso siekius, ateities maistą, padėkojo visiems šventėms dalyviams, besidomintiems lietuvišku maistu, pagamintu tvariais gamybos būdais.

Ministerija remia vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaigas – šiemet parama (1 008 tūkst. Eur) pasinaudojo 45 vaikų ugdymo įstaigos, sveikatai palankiu maistu maitindamos daugiau kaip 7200 vaikų. „Šie pinigai – tai ženklas, kad valstybė ne tik deklaruoja pažadus, bet juos ir vykdo, – sakė ministras.  – Skatindami trumpąsias maisto tiekimo grandines norime, kad Lietuvoje tarp valgytojo ir gamintojo būtų kuo mažiau tarpininkų“.

Iš lauko tiesiai ant stalo

Šventės metu surengtoje konferencijoje pristatytos kokybės sistemų naujovės ir aktualijos, mokslininkai lygino ekologiškų ir įprastinių produktų maistinę vertę, įtaką sveikatai bei kartu su praktikais dalijosi trumpųjų maisto tiekimo grandinių vystymo teorija ir praktika.

Pasak žemės ūkio ministro patarėjo Daivaro Rybakovo, trumposios maisto tiekimo grandinės yra vienas iš faktorių, priartinančių kokybiškus maisto produktus prie vartotojo. „Trumpoji tiekimo grandinė yra maistas iš lauko tiesiai ant stalo. Realiame gyvenime - tai ūkininkų turgeliai, sveiko maisto parduotuvėlės, prekyba iš ūkio, elektroninės parduotuvės, tiesioginis produkcijos pristatymas  vartotojams į namus, mugės, parodos, paviljonai, vaikų darželiai ir mokyklos, maitinančios vaikus ekologiškais produktais, restoranai ir kavinės, bendradarbiaujančios su vietiniais ūkininkais“, - kalbėjo ministro  patarėjas. Trumposios grandinės ne tik atpigina maistą, nes tarp ūkio ir vartotojo gali dalyvauti tik vienas tarpininkas, bet ir prisideda prie klimato kaitos mažinimo, produktus pervežant mažesniais atstumais. Žemės ūkio ministerija nuo šių metų rems ūkininkų bendradarbiavimą – trumpųjų grandinių kūrimui numatyta 7,7 mln. Eur.

Pagal kokybės sistemas pagaminti produktai jau įtraukti ir į „žaliuosius pirkimus“. Vyriausybė yra numačiusi, kad perkančiųjų organizacijų „žalieji pirkimai“ nuo 2023 m. turės sudaryti 100 procentų visų pirkimų.

Kuria naujas tradicijas

Konferencijoje savo pasiekimais bei gerąja patirtimi dalijosi ūkininkai, auginantys ir gaminantys produktus, paženklintus kokybės ženklais. Mobiliųjų ūkininkų turgelių sumanytojas, kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas Mindaugas Maciulevičius ypač pabrėžė asmeninį ryšį tarp gamintojų ir vartotojų. „Kuriame tradicijas, kurių neturėjome. Pas mus jau yra prekiaujančios trys vienos šeimos kartos“, - džiaugėsi M. Maciulevičius.  Pradėję nuo kelių ūkininkų parduodamų morkų ir kopūstų, šiandien kooperatyvo nariai įtinka ir išrankiems gurmanams. „Priklausomai nuo sezono, mobiliuosiuose turgeliuose prekiauja apie 500 ūkininkų ir kitų gamintojų. Mums svarbi savikontrolė, o visos naujos prekybos vietos atidaromos konsultuojantis su bendruomenėmis, seniūnijomis”,  - sakė kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas.

Kokybiško maisto šventės dalyviai ne tik įsitraukė į įvairias diskusijas, klausė pranešimų, bet ir ragavo kokybe ženklintų produktų. Ūkininkai ir gamintojai pristatė įvairiausius gaminius – grūdų, pieno,  daržovių ir vaisių produktus, gėrimus, medaus gaminius, įvairiausius gardėsius.

Apdovanoti konkursų nugalėtojai

Žemės ūkio ministerija remia gamintojus, kurie populiarina pagal kokybės sistemas gaminamus produktus. Siekiant apdovanoti geriausius iš geriausiųjų, šiemet surengti net du konkursai.

Konkurse „Geriausia 2021 m. ekologinės gamybos įmonė“ I vietą užėmė kooperatinė bendrovė „Grybai LT“. Ji apdovanota už didelę ekologiškos produkcijos įvairovę ir aplinkai draugiškų technologijų diegimą. II vietos laimėtoja tapo UAB „Du medu“, turinti ilgametę patirtį gaminant ekologiškus duonos gaminius. Už bendradarbiavimą su mokslininkais kuriant ekologiškus produktus apdovanota įmonė UAB „Allive  Europe“, užėmusi III vietą.

Konkursui „Kokybe paženklintas maistas 2021“ 12 gamintojų pateikė 20 ekologiškų, nacionalinės kokybės ir su saugomomis nuorodomis produktų. Komisija už išradingumą gaminant ekologiškus maisto produktus iš lietuviškos žaliavos apdovanojo UAB „EKKO LT“. UAB „Daumantai LT“ buvo įvertinta už ekologiškų produktų asortimento plėtrą. UAB „ProBIOduktai“ atsiėmė apdovanojimą už išradingumą puoselėjant mikroorganizmus ekologijoje ir praturtintą vartotojų mitybą. Viena iš konkurso laimėtojų tapo UAB „Geld Baltic“, gaminanti liofilizuotus ekologiškus produktus. Už ekologiškų produktų išskirtinumą įvertinta UAB ,,Orka foods“, už inovatyvių ekologiškų produktų gamybą - UAB „Nordic proteins“. Komisija nusprendė apdovanoti ir UAB „Miltinuko  receptas“, gaminančią ekologiškus tradicinės virtuvės miltinius gaminius.

Konkurse apdovanoti ir išskirtiniai produktai. Ūkininkas Edmundas Henrikas Jastramskis įvertintas už ekologišką šalto spaudimo rapsų aliejų, UAB „Du medu“ - už ekologiškus sausainius „Du medu“.  Produktų su Europos Sąjungos saugomomis nuorodomis grupėje laimėjo UAB „Lukšių pieninė“ puskietis sūris „Liliputas“. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą gaminamų produktų grupėje laimėtoju paskelbtas Ginto Cimakausko ūkis, gaminantis vištų kiaušinius.

Šventėje pasidžiaugta ir jau trečius metus ministerijos teikiamos paramos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms rezultatais - apdovanotos visos prie šios iniciatyvos prisijungusios savivaldybės ir darželiai.

Žemės ūkio ministras padėką įteikė ir pirmajai sertifikuotai ekologiško viešojo maitinimo įmonei – Ukmergės vaikų lopšeliui-darželiui „Žiogelis“. Šiame darželyje ekologiškos žaliavos maiste, gaminamame vaikams, sudaro ne mažiau kaip 60-90 proc. visų naudojamų žaliavų.

Facebook komentarai