Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1 DOJUS agro

Tortus puošė laukiniais valgomais augalais

Autorius: Dalia KARPAVIČIENĖ
Per užsiėmimą Užpaliuose (Utenos r.) pagaminti tortai puošti laukiniais valgomais augalais.
Per užsiėmimą Užpaliuose (Utenos r.) pagaminti tortai puošti laukiniais valgomais augalais.
Printer Friendly, PDF & Email

Užpaliuose (Utenos r.)  susirinkę dalyviai iš Joniškio ir Utenos rajonų ne tik klausėsi  lektorės  žolininkės Kristinos Šilinskienės  Naktižiedės paskaitos apie laukines uogas ir valgomus žiedus, bet  gamino tortus bei puošė juos laukiniais valgomais augalais.

 „Ruošdamasi rugpjūčio mėnesio paskaitai, žvalgiausi po pievas, laukus ir miškus, žiūrėjau,  kas pražydo, kas užaugo, kas sunoko ar sudygo“, – sakė K. Šilinskienė.

Užsiėmimo temai žolininkė pasirinko laukines uogas ir valgomus žiedus. Šiuo metų laiku noksta mėlynės, vaivorai, bruknės, žydi nakvišos, raudonieji dobilai, šilinis viržis.

Uogos ir žiedai labiausiai tinka desertams. Renginio dalyviai iš pateiktų produktų gamino tortus, puošė juos laukiniais valgomais augalais, kūrė pristatymus ir pavadinimus.

Iš bruknių su obuoliais ir kriaušėmis verdamos uogienės, galima pasigaminti ir padažų. Originalaus skonio bruknių, kaukazinių slyvukų, obuolių padažas, pagardintas kadagio uogomis, šalaviju ar čiobreliais.

Vaivorai auga pelkėse kartu su gailiais, todėl daugelyje tautų jų pavadinimas siejamas su svaiginančiu poveikiu. Lietuvoje vaivorai dar dažnai vadinami girtuoklėmis, nors patys tokiu poveikiu nepasižymi. Vaivorai – šilauogių giminaičiai, nuo mėlynių skiriasi pailga forma ir šviesesne spalva. Iš jų verda uogienes, kompotus, daro sultis ir vyną.

Jau rausta šermukšniai, jų šiemet bus gausu, tad, K. Šilinskienės teigimu, vertėtų prisirinkti. Šermukšniai turi gerai prinokti, nes neprinokusiuose yra kenksmingų junginių. Prinokusius šermukšnius reikia trumpam, keliom valandom, įdėti į minus 18 laipsnių šaldiklį (jei šaldiklio temperatūra  keli laipsniai, laikyti per naktį). Po dirbtinio šalčio šermukšnius galima vartoti maistui, juose nebus kenksmingų junginių.

Šermukšniai labai vertingi savo sudėtimi , juose daug karotino, vitaminų ir kitur retai randamų mikroelementų.

Rugpjūtį žydi labai įdomus valdomas laukinis augalas – nakviša. Europoje ji vadinama kumpio šaknimi,  sulaukėjusi auga pakelėse arba kitose vietose su smėlingu podirviu. Nakvišos  šaknys labai mėgstamos dėl malonaus skonio, primenančio gelteklę, valgomos žalios ir termiškai apdorotos. Nakvišų žiedai ne tik gražios ryškiai geltonos spalvos, bet ir labai švelnaus malonaus skonio, todėl jais užsiėmimų dalyviai puošė  tortus. Iš sėklų gaminamas vertingas nakvišų aliejus.

Užsiėmimas Užpaliuose – šeštasis tarptautinio projekto apie laukinius augalus renginys.

Facebook komentarai

T Hegvita agro