Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pereiti į pagrindinį turinį

C1

C1

Žmonės prigąsdinti, bijo karo, sunkmečio: anksčiau uogų neįsiūlysi, šiemet labai perka

Autorius: Dineta BABARSKIENĖ
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
Printer Friendly, PDF & Email

Soduose prisirpo vyšnios, serbentai, agrastai. Anksčiau kaimo žmonės neturėdavo, kur jų dėti. Uogienes jau mažai kas bevirdavo, o juolab, kompotus. Sakydavo, kiek čia reikia, o dargi nuo pernai ir užpernai rūsiuose jų gausu. Siūlydavo giminėms mieste, pažįstamiems, bičiuliams, dažnai net priskintų niekam neįkišdavo, o ką jau kalbėti, jei pasiūlydavo patiems nusiskinti. „Dabar jau viskas kitaip. Gal karas Ukrainoje žmones įbaugino? Tie visi gąsdinimai, kad ateina sunkmetis, ateitis neaiški. Nori, kad rūsiuose stovėtų priruošta maisto atsargų. Prigąsdinti: visi visko bijo“, - svarsto Rita Sabestinienė iš Stebulių kaimo pridurdama, kad šiemet uogas itin noriai perka.

Parduoti šiemet nesunku: juodieji serbentai - 2,5 Eur, vyšnios - 2 Eur. „Vilioja senoviškos mano močiutės vyšnios“, - tarsteli ji. Agrastai irgi – 2 eurai. „Viskas pas mane po 2 eurus praktiškai. Turguje brangiau, aš visada pigiau parduodu. Kiti net sumoka daugiau, sakydami, kad per pigiai parduodu“, - patikina Rita. Sako, kad sodo uogas perka šiemet labiau nei bet kada. Daugiausia uogų iškeliavo į didmiesčius. Tačiau pastebi, kad perka visi, kurie neturi: nebūtinai iš miesto. Nuveža į Lazdijus, Simną, Alytų, Marijampolę, Kauną, Vilnių. „Vienas gal tik koks žmogus iš namų pasiėmė, daugiausia patys nuvežame. Parašo, kad norėtų uogų, tada priskiname. Jau aš pati net nepasiekiu vyšnių, tad kai vyro namie nėra, neskiname“, - aiškina Rita.

Daugiausia sakosi, kad uogienes virs. „Jau ir aš pati pagalvoju, kad reiktų išsivirti kokios uogienės“, - tarsteli sodininkė.

„Kiek priskyniau, tiek pardaviau“, - tvirtina ji. Neslepia, kad užsisako kibirais – ne mažiau.

„Perka ir kaimiečiai, kurie tingi prisiskinti“, - sako man Reda nuo Rudaminos.

Jaunos moterys eksperimentuoja: verda ne visai įprastas uogienes netgi padažus, pagardus.

Pasidalija receptu: reikia sumalti raudonus serbentus, tiek pat cukraus, kiek uogų dėti, tada nušutinti pora apelsinų ir sumalti – viską išvirti. „Uogienė ne kokia, bet kisielius - pasaka, o ir kompotą pasidaryti žiemą labai skanu“, - sako Reda. Ji pati šiemet uogienių nevirs. „Dar dviems metams į priekį rūsy jų yra. Koks 100 litrų, tai tikrai“, - sako suskaičiavusi anądien ji.

Facebook komentarai

bas

a